Magyar Idők: Az MTA-ban kormányellenes hangulatot keltenek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A múlt héten tovább éleződött a Magyar Tudományos Akadémia és a kormány konfliktusa, miután az akadémia autonómiáját letörni akaró Palkovics László miniszter inkább el sem ment az MTA közgyűlésére, majd pedig kiderült, hogy a minisztérium vissza akarja tartani az akadémiai kutatóhálózat első negyedéves finanszírozását. 

A konfliktus azután tört ki, hogy a kormány júniusban arra jutott, hogy az MTA kutatóintézeteinek finanszírozását, illetve annak egy jelentős részét a Palkovics vezette minisztérium hatáskörébe utalnák, azaz innentől a kutatási pénzek elosztásáról nem az elvben autonóm tudományos akadémia döntene, hanem a magyar kormány. Ennek hátteréről a Qubit írt hosszabban nemrég. 

A csütörtöki közgyűlésre ugyan Palkovics végül nem ment el, de ott az MTA tagjai elsöprő, 90 százalékos többséggel utasították el az akadémiai kutatóintézet-hálózat szerkezetének a minisztérium által javasolt megváltoztatását. 

Várható volt, hogy ilyen erőteljes kiállás nem maradhat kommentár nélkül a Fidesznél: hétfő reggel a Magyar Idők közölt cikket egy névtelenül nyilatkozó, de a lap által „megbízható forrásként” hivatkozott akadémiai munkatárstól. 

A névtelen forrás elmondása szerint „többtucatnyi ember próbál kormányellenes hangulatot kelteni a Magyar Tudományos Akadémián”, és az „akadémikus” szerint az MTA közgyűlésen félreértések és tudatos félreértelmezések nyomán alakult ki az a félelem, hogy a kormányzat háttérbe akarja szorítani az alapkutatást és csökkenteni próbálja egy tudományos testület autonómiáját. 

Arról van szó, hogy több pénz lesz, a forrásokat pedig jobban kell felhasználni, struktúraváltoztatásra van szükség 

– közölte a fideszes lappal a névtelenül megszólaló akadémikus, és még egyszer megismételte, egy nagyjából 30 fős csoport próbál kormányellenes hangulatot kelteni a tudományos testületben, azt hangoztatva, hogy el akarják venni az MTA forrásait, holott – ahogy fogalmazott – ennek ellenkezőjéről van szó. 

Szerinte ezért a múlt heti közgyűlésen nem is lehetett érdemi anyagot megvitatni. Az a részlet, hogy a közgyűlésen a kutatóhálózattal kapcsolatos állásfoglalásokat 90 százalékos többséggel fogadták el, nem került említésre a Magyar Idők cikkében. 

Szemben a Magyar Idők „névtelen akadémikusával”, volt akadémikus, aki névvel is vállalta a véleményét: Somogyi Péter neurobiológus a közgyűlésen felszólalva beszélt arról, hogy a kormány be akar nyomulni a tudomány világába, és hogy a félelem országává lettünk. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.