Magyar Idők: Az MTA-ban kormányellenes hangulatot keltenek

POLITIKA
2018 december 10., 09:20
comments 291

A múlt héten tovább éleződött a Magyar Tudományos Akadémia és a kormány konfliktusa, miután az akadémia autonómiáját letörni akaró Palkovics László miniszter inkább el sem ment az MTA közgyűlésére, majd pedig kiderült, hogy a minisztérium vissza akarja tartani az akadémiai kutatóhálózat első negyedéves finanszírozását. 

A konfliktus azután tört ki, hogy a kormány júniusban arra jutott, hogy az MTA kutatóintézeteinek finanszírozását, illetve annak egy jelentős részét a Palkovics vezette minisztérium hatáskörébe utalnák, azaz innentől a kutatási pénzek elosztásáról nem az elvben autonóm tudományos akadémia döntene, hanem a magyar kormány. Ennek hátteréről a Qubit írt hosszabban nemrég. 

A csütörtöki közgyűlésre ugyan Palkovics végül nem ment el, de ott az MTA tagjai elsöprő, 90 százalékos többséggel utasították el az akadémiai kutatóintézet-hálózat szerkezetének a minisztérium által javasolt megváltoztatását. 

Várható volt, hogy ilyen erőteljes kiállás nem maradhat kommentár nélkül a Fidesznél: hétfő reggel a Magyar Idők közölt cikket egy névtelenül nyilatkozó, de a lap által „megbízható forrásként” hivatkozott akadémiai munkatárstól. 

A névtelen forrás elmondása szerint „többtucatnyi ember próbál kormányellenes hangulatot kelteni a Magyar Tudományos Akadémián”, és az „akadémikus” szerint az MTA közgyűlésen félreértések és tudatos félreértelmezések nyomán alakult ki az a félelem, hogy a kormányzat háttérbe akarja szorítani az alapkutatást és csökkenteni próbálja egy tudományos testület autonómiáját. 

Arról van szó, hogy több pénz lesz, a forrásokat pedig jobban kell felhasználni, struktúraváltoztatásra van szükség 

– közölte a fideszes lappal a névtelenül megszólaló akadémikus, és még egyszer megismételte, egy nagyjából 30 fős csoport próbál kormányellenes hangulatot kelteni a tudományos testületben, azt hangoztatva, hogy el akarják venni az MTA forrásait, holott – ahogy fogalmazott – ennek ellenkezőjéről van szó. 

Szerinte ezért a múlt heti közgyűlésen nem is lehetett érdemi anyagot megvitatni. Az a részlet, hogy a közgyűlésen a kutatóhálózattal kapcsolatos állásfoglalásokat 90 százalékos többséggel fogadták el, nem került említésre a Magyar Idők cikkében. 

Szemben a Magyar Idők „névtelen akadémikusával”, volt akadémikus, aki névvel is vállalta a véleményét: Somogyi Péter neurobiológus a közgyűlésen felszólalva beszélt arról, hogy a kormány be akar nyomulni a tudomány világába, és hogy a félelem országává lettünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.