Nekem semmi problémám Lőrinccel

Nagyobb interjút adott az Indexnek Andy Vajna oligarcha, filmügyi kormánybiztos, kiválogattuk a legizgalmasabb részeket, téma szerint.

Hogyan és miért ajánlotta fel a médiacégeit a nemrég alakult, magánadományokból felhízlalt kormányzati médiaóriásnak?

 • Ő pont nem ingyen ajánlotta fel a lapjait, hanem előbb nem publikus összegért eladta őket Mészáros Lőrincnek, vagyis az ő tulajdonában lévő Mediaworksnek, majd az adományozta oda a portfoliót a kormánynak.
 • “Senki nem szólt arról, hogy valamit el kell adnom. Az én döntésem volt.”
 • Hogy miért adta el a lapokat? A példányszámok csökkentek, ennek ellenére kapott rájuk ajánlatot.

Mi van a TV2-vel?

 • Hogy ő-e a TV2 igazi ura vagy Mészáros Lőrinc, akinek az emberei vezető pozíciókba kerültek a tévénél? “De a TV2 az én irányításom alatt van, és lesz is. Amikor megvettem, hosszú távra terveztem.” De ő is hallott Mészáros embereinek kinevezéséről, ugyanakkor “Nekem semmi problémám Lőrinccel.”
 • A személyeskedő kormánypropagandát toló Tényekkel elégedett: “Ha Amerikát nézzük, ott is két külön világ létezik hírszerkesztésben, a CNN és a FOX, és ezek a tulajdonos szempontjai szerint működnek. Itthon pedig ugyanez történik. A TV2 az én ízlésem szerint készül, mivel én vagyok a tulajdonosa. A hírszerkesztést persze nem én csinálom, de a hírműsor irányáról egyeztettek velem.”

Filmügyek, kultúrharc

 • A Ruben Brandt, a gyűjtőbe akár az Oscart is beleérzi, a Napszálltába viszont nem.
 • Nemes-Jeles Napszálltája a jelek szerint nem tetszett neki: “No comment. Vannak dolgok, amik jobban tetszenek, vannak, amik nem úgy sikerülnek, ahogy az ember elgondolja. De egy Oscar-nyertes rendező következő filmjének megadtuk az esélyt.”
 • Remek a viszonya Orbánnal, szerinte a személyes irigykedés érik mostanában támadások a kormánypárti sajtóban őt és a Filmalapot: “Akkor is lesznek olyanok, akik úgy gondolják, hogy igazságtalanok vagyunk vagy nem eléggé foglalkozunk velük, vagy valamiből kimaradnak. Van egy irigység is, nem irántam, hanem egymás iránt.”
 • Tényleg van kultúrharc, a Magyar Idők és a Pesti Srácok cikkei fogalmatlanok. “Értelmetlen butaság, amit írnak. Ha valaki veszi a fáradtságot, és tényleg egy kicsit belenéz ebbe a szakmába, nem ír le ilyeneket.”
 • Hogy miért nem készül több kosztümös film? Mert senki sem akar ilyenekt készíteni: “Ennek egy oka van, hogy a magyar producereket nem érdekli, nem adtak és nem adnak be olyan anyagot, ami a magyar történelemmel foglalkozik, csak néhányat. Inkább a mai mindennapi drámák, vígjátékok érdeklik őket. Mi egy támogató szervezet vagyunk, mi abból tudunk választani, ami bejön. (...) Ha nem jön be Mátyás királyról filmötlet, akkor nem tudunk Mátyás király filmet támogatni.”
 • Ha valaki bead egy épkézláb ötletet nyugodtan készülhet Trianon és Wass Albert-film is.
 • A szélsőjobbról betámadott Utolsó bástya (a nándorfehérvári ostromról szóló) forgatókönyve talán a legjobb, amit valaha olvasott.
 • Mátyás királyról és koráról, Rákócziról, Dózsa Györgyről látna szívesen történelmi filmet.

Vegyes izék

 • Összejár a Rogán házaspárral, de a vacsoraasztalnál sosem beszélnek a médiabirodalmáról.
 • Nem szól bele a felesége instagramozásába, ő beszélte rá, hogy vigye ki magával a macskájukat Amerikába gyógykezelésre, de “ az nem igaz, hogy külön a macskát utaztatjuk privát repülőgépen.” 
 • Tíz éve együtt síelt Horváth Csabával.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.