Az áldozattá vált újságírók lettek az év emberei a Time magazinban

media
2018 december 11., 13:54
comments 57

Az Őrzők, vagyis egy kis csapatnyi áldozattá vált vagy üldözött újságíró lett az év embere a talán leghíresebb év embere-választáson a Time magazinban. 

link Forrás

Hogy kik ők? 

  • A halála miatt talán leghíresebb Őrző Dzsamal Hasogdzsi, az Isztambulban megölt és feldarabolt, Amerikában élő szaúdi újságíró-publicista. Ő az első halott, aki elnyerte a címet.
  • A szupercsapat tagjai még a Capital Gazette újságírói. Ennek a Maryland állambeli lapnak a szerkesztőségében lőtt agyon öt ember egy fegyveres cikkalany tavaly júniusban. 
  • Őrző még Wa Lone és Kyaw Soe Oo, a Reuters két újságírója, akiket tavaly tartóztattak le Mianmarban, ahol a rohingya népirtás ügyében próbálták feltárni a tényeket. A két férfi azóta is a junta börtönében ül. 
  • Végül díjazott lett Maria Ressa, a Fülöp-szigeteki Rappler nevű független híroldal vezetője is, aki ellen a múlt hónapban emeltek vádat adócsalásért, amit jogvédők ürügynek tartanak a szabad sajtó ellen ágáló Duterte elnök országában.

Komoly kockázatokat vállaltak az igazság kiderítése érdekében, bár néha hibáztak, mégis alapvetően fontos oknyomozó munkát végeztek, szót emeltek és nyíltan kimondták a dolgokat - foglalta össze az Őrzők győzelmének okát Ed Felsenthal, a Time főszerkesztője.

„Ahogy jobban megnéztük a kiválasztottjainkat, nyilvánvalóvá vált, hogy az idei év nagy sztorijaiban a manipuláció és az igazság lábbal tiprása a közös vonás.”

Az Év embere-listán Donald Trump elnök lett a második, Robert Mueller különleges ügyész a harmadik.

Az Év embereiről szóló vezető cikkben hosszan nyilatkozik az indexes Dezső András. Az írás felidézi, hogy Dezső az április választások előtt azzal bosszantotta fel a “hatalmát a menekültek démonizálásával megszilárdító, demokratikusan megválasztott ultranacionalista” Orbán Viktor kormányát, hogy leleplezte, kicsoda is valójában az a kormánytévében nyilatkozó svédországi magyar nő, aki azt állította, hogy az elviselhetetlen svéd migránshelyzet miatt költözik haza. A cikk felidézi, hogy Dezső ellen rendőrségi nyomozás indult, az újságírót ennek során lefotózták és ujjlenyomatot is vettek tőle, majd bírósági megrovást kapott személy adatokkal való visszaélés címén, jóllehet a cikket nyilvános svéd adatbázisok alapján írta.

„Az igazságon túllépő időszak Magyarországon Trump előtt két évvel kezdődött” - nyilatkozta Dezső a Time-nak. A riporter szerint egyenes összefüggés van Trump médiaellenes verbális támadásai és azon országok újságíróinak mai helyzete között, ahol az Egyesült Államok korábban a demokráciát próbálta meghonosítani.

„Orbánnak a kezére játszott, hogy Trump nekiment a médiának. Ezzel megmutatta a kormányunknak, hogy nyugodtan lehetnek agresszívabbak és többet megengedhetnek maguknak velünk szemben. (...) Orbán először a politikai ellenfeleinek állította be az újságírókat. Nem a politikai élet puszta krónikásainak, hanem a szereplőinek. Az emberek emiatt a hatalom oszlopainak néznek minket, márpedig van valami zsigeri élvezet, ha egy ilyen oszlopot ledőlni látunk.”

- nyilatkozta az Index újságírója. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.