Jeremy Corbyn nem akarja megbuktatni Theresa Mayt

Bár a többi ellenzéki párt mellett saját pártjának 38 képviselője is levélben követelte tőle, Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezére egyelőre nem hajlandó bizalmatlansági szavazást kezdeményezni Theresa May miniszterelnök ellen, írja a Financial Times.

Miután May hétfőn bejelentette, hogy elhalasztja a parlamenti szavazást a Brexit-megállapodásról, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a Twitteren szólította fel Corbynt, a hivatalos ellenzék vezérét, hogy nyújtson be bizalmatlansági indítványt, "Az SNP támogatni fogja ezt, és utána együtt dolgozhatunk azon, hogy újabb esélyt adjunk a népnek arra, hogy népszavazáson megakadályozhassa a kilépést" - írta.

Az SNP-hez több kisebb ellenzéki párt is csatlakozott. A liberális demokraták, a zöldek és a walesi Plaid Cymru is támogatásáról biztosította a bizalmatlansági indítványt.

Ahogy a Munkáspárt 38 képviselője is, akik levélben követelték ugyanezt pártvezérüktől. Levelüket több felsőházi tag és EP-képviselő is aláírta. Ian Murray, a levelet kezdeményező képviselő szerint "elkerülhetetlen, hogy az ország pontosan tudja, hol áll a Munkáspárt ebben a kritikus pillanatban".

A Financial Times szerint azonban Corbyn tanácsadói attól tartanak, hogy egy bizalmatlansági indítvány arra kényszerítené a Munkáspártot, hogy beálljon a második népszavazás mögé. Két éve úgy hárommillió munkáspárti választó is a kilépésre szavazott, Corbyn tart attól, hogy őket elveszítenék. Arról nem is beszélve, hogy Corbyn maga is euroszkeptikus.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.