Jeremy Corbyn nem akarja megbuktatni Theresa Mayt

külföld
2018 december 11., 06:46
comments 139

Bár a többi ellenzéki párt mellett saját pártjának 38 képviselője is levélben követelte tőle, Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezére egyelőre nem hajlandó bizalmatlansági szavazást kezdeményezni Theresa May miniszterelnök ellen, írja a Financial Times.

Miután May hétfőn bejelentette, hogy elhalasztja a parlamenti szavazást a Brexit-megállapodásról, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a Twitteren szólította fel Corbynt, a hivatalos ellenzék vezérét, hogy nyújtson be bizalmatlansági indítványt, "Az SNP támogatni fogja ezt, és utána együtt dolgozhatunk azon, hogy újabb esélyt adjunk a népnek arra, hogy népszavazáson megakadályozhassa a kilépést" - írta.

Az SNP-hez több kisebb ellenzéki párt is csatlakozott. A liberális demokraták, a zöldek és a walesi Plaid Cymru is támogatásáról biztosította a bizalmatlansági indítványt.

Ahogy a Munkáspárt 38 képviselője is, akik levélben követelték ugyanezt pártvezérüktől. Levelüket több felsőházi tag és EP-képviselő is aláírta. Ian Murray, a levelet kezdeményező képviselő szerint "elkerülhetetlen, hogy az ország pontosan tudja, hol áll a Munkáspárt ebben a kritikus pillanatban".

A Financial Times szerint azonban Corbyn tanácsadói attól tartanak, hogy egy bizalmatlansági indítvány arra kényszerítené a Munkáspártot, hogy beálljon a második népszavazás mögé. Két éve úgy hárommillió munkáspárti választó is a kilépésre szavazott, Corbyn tart attól, hogy őket elveszítenék. Arról nem is beszélve, hogy Corbyn maga is euroszkeptikus.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.