Manfred Weber szerint ő nem is Orbán, hanem Magyarország ellen szavazott

politika
2018 december 11., 17:18
comments 363

„Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a 7-es cikkes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen!”.

Ezt a meglepő választ adta Manfred Weber, az európai néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje az Euronews kérdésére. A riporter arról érdeklődött, hogy a néppárti frakcióvezető hogyan értékeli a CEU távozását Magyarországról annak fényében, hogy a néppárt a civil szervezetek és az oktatás szabadságánál húzta meg a határt a magyar kormány és a Fidesz előtt. 

link Forrás

Az Euronews szerint Manfred Weber valószínűleg arról próbált beszélni, hogy Európa problémái nem a pártpolitika köré szerveződnek, de végül egész Magyarországot marasztalta el. 

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arra szólította fel a néppárti frakcióvezetőt, hogy kérjen bocsánatot „a gyalázatos kijelentés” miatt. Szerinte a Fidesz által támogatott európai csúcsjelölt beismerte, hogy a magyar kormány bűnei miatt egy teljes nemzetet, egy teljes országot akart büntetni.  

A Népszava megkérdezte Webert, aki már leginkább Ujhelyire reagált: „Természetesen a lehető legnagyobb tisztelettel viseltetek a magyar nép és Magyarország iránt, és elismerem Magyarország hozzájárulását az európai építkezéshez. Botrányosnak tartom, hogy a magyar ellenzék szándékosan félreértelmezi a szavaimat, és megpróbálja mesterségesen megrongálni a magyar emberekhez fűződő kapcsolataimat. Ezt nem fogadom el”.

Weber a sajátos kijelentésével simán magáévá tett a Fidesz narratíváját a Sargentini-jelentésről, hogy az nem a kormányról mond ítéletet, hanem Magyarorzágot támadja. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.