Manfred Weber szerint ő nem is Orbán, hanem Magyarország ellen szavazott

2018 december 11., kedd 17:18
370

„Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a 7-es cikkes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen!”.

Ezt a meglepő választ adta Manfred Weber, az európai néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje az Euronews kérdésére. A riporter arról érdeklődött, hogy a néppárti frakcióvezető hogyan értékeli a CEU távozását Magyarországról annak fényében, hogy a néppárt a civil szervezetek és az oktatás szabadságánál húzta meg a határt a magyar kormány és a Fidesz előtt. 

Az Euronews szerint Manfred Weber valószínűleg arról próbált beszélni, hogy Európa problémái nem a pártpolitika köré szerveződnek, de végül egész Magyarországot marasztalta el. 

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arra szólította fel a néppárti frakcióvezetőt, hogy kérjen bocsánatot „a gyalázatos kijelentés” miatt. Szerinte a Fidesz által támogatott európai csúcsjelölt beismerte, hogy a magyar kormány bűnei miatt egy teljes nemzetet, egy teljes országot akart büntetni.  

A Népszava megkérdezte Webert, aki már leginkább Ujhelyire reagált: „Természetesen a lehető legnagyobb tisztelettel viseltetek a magyar nép és Magyarország iránt, és elismerem Magyarország hozzájárulását az európai építkezéshez. Botrányosnak tartom, hogy a magyar ellenzék szándékosan félreértelmezi a szavaimat, és megpróbálja mesterségesen megrongálni a magyar emberekhez fűződő kapcsolataimat. Ezt nem fogadom el”.

Weber a sajátos kijelentésével simán magáévá tett a Fidesz narratíváját a Sargentini-jelentésről, hogy az nem a kormányról mond ítéletet, hanem Magyarorzágot támadja. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt