A Kossuth téren nyomakodnak a tüntetők, a rendőrök könnygázt fújnak

politika
2018 december 12., 18:02
comments 1557
  • Paprikaspray-vel fújták le a parlamentet védő rendőrök a tüntetőket.
  • A Kossuth téren 1-2 ezer ember nyomakodott a rendőrsorfallal.
  • A tüntetők szeméttel, üveggel és petárdával dobálták a rendőröket, padokat meg kukákat tépkedtek ki a helyükről és felgyújtották őket.

Szerdán délután a túlóratörvény ellen tüntető, nagyjából 1000 fős tömeg a Kossuth térről a Margit hídra, majd az Oktogonra, onnan pedig a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonult, ahol összefeszültek a pártházat biztosító rendőrsorfallal, majd idővel kisebb csoportonként távoztak a demonstrálók. Voltak akik, az Oktogonra mentek, innen a legtöbben a belváros felé vették az irányt, és nem Pest felől lezárták a Lánchidat.

Itt két tüntetőcsoport egyesült, a demonstrálók skandálták, hogy Mocskos Fidesz és hogy Orbán geci, lejátszották a Marseillaise-t is.

A hídon több száz ember áll, autókkal nem lehetett áthaladni.

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

Ezután a tüntetők a Kossuth téren egyesültek, ide jöttek mindazok, akik korábban lecsatlakoztak. A Mérce.hu becslése szerint több ezren skandálják a téren, hogy Orbán, takarodj!.

De annak ellenére, hogy a tér külső részén szellősen állnak az emberek, a parlament lépcsőjénél nagy a tömeg, sűrűn állnak a tüntetők.

A parlament lépcsőkén több soros rendőrsorfal állt fel, a tüntetők velük néznek szembe a térről. A rendőröknek sokan azt kiabálják, hogy bűnözőket védnek, a politikusoknak meg hogy hazaárulók. Sokan elfoglalnák a parlamentet, közben terjed a Szabad ország, szabad egyetem, és a Szabad munkás, szabad egyetem skandálás is.

Az elől állók többször megindultak a rendőrök felé, elénekelték a Himnuszt is. A téren fél 9 után egyre eldurvult a hangulat, petárdák szóltak, és valaki dobált is a rendőrök közé valamit. A sorfal azonban nem látszik engedni.

photo_camera Fotó: Urfi Péter

Este 9 óra tájban megjelentek a parlament lépcsőjén a fekete sisakos rohamrendőrök is, keményebb dulakodás kezdődött, a lépcsőn még több rendőr jelent meg, de a tüntetők közül is egyre többen mentek előre. egy tüntetőt ki is emeltek már. Valaki egy füstgránátszerű valamit is a rendőrök közé hajított.

A tüntetők Gyurcsány Ferenc nyomán az őszödi beszédet idéző új szólamra zendítettek rá: Elkúrtad!

A tüntetők folyamatosan törnek előre, viszont ha valaki a földre kerül, gyorsan hátrálnak, nehogy valamelyiküknek baja essen. A demonstrálók egyre sikeresebbek voltak, több lépcsőnyit is sikerült feljebb tolni a rendőrsorfalat. A sorfal is egyre vastagabb lett, a lépcső egésze tele lett rendőrökkel.

21:20-kor a rendőrök paprikasprayt fújtak a tüntetőkre, ebből kapott több helyszíni tudósító is.

Kapott a Mérce élőben közvetítő stábja is, ki kellett menekülniük a szabadabb levegőre.

link Forrás
photo_camera Fotó: Urfi Péter

A tér egy része a paprikaspray hatására kiürült, nem sokkal később azonban a tüntetők visszatértek a lépcső elé, jóval dühösebben. A tolakodásnak azonban vége lett, a tüntetők nem kockáztatják a paprikasprayt, de füstgránátokkal és különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket.

A rendőrök a támadás után behatoltak a térre, és megkezdték a tüntetők kiszorítását azzal, hogy kisebb területeket választanak le a térről, ahová nem engedik vissza a tüntetőket, akik egymás közt teát, vizet és szódabikarbónát osztogattak, utóbbit azért, hogy a paprikaspray okozta tüneteket enyhítsék.

link Forrás

Nem sokkal 10 óra előtt a tömeg nagy része átvonult a parlament déli kapujához, ami nehezebben védhető. Sok rendőr átszaladt ide, a tüntetők szeméttel, fadarabokkal üveggel, petárdával dobálják őket. Aki elég gyors volt, bejutott az ajtóig, mielőtt itt is felállt volna a rendőrsorfal, ők leültek a bejáratnál. Őket békén is hagyján a rendőrök, de úgy tűnt, kicsit kicsúszott a kezükből az irányítás. Ennél a kapunál is könnygázzal próbálták visszatartani a tüntetőket.

Tudósítóink szerint annyi könnygázt vetettek be, hogy több tucat tüntető köhögve, ömlő könnyekkel és taknyosan kényszerült hátrébb húzódni.

link Forrás

10 óra táján néhány tüntető visszament a Lánchídhoz, de kb. 1000 ember így is a Kossuth téren maradt. A hangulat békés volt, igaz volt néhány eltakart arcú, balhésabb tüntető is. Egy lány például elszaladt a boltba vízért és tejért, hogy ezzel segítsen azoknak, akiket lefújtak könnygázzal.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A rendőrök fél 11 előtt nem sokkal ismét nagy mennyiségű paprikasprayt fújtak a tüntetőkre. A rendőrség egyre kevésbé tűrte a tüntetők közeledését, már sokkal kevesebbért is fújtak, mint korábban. Ennek oka valószínűleg az, hogy ennél a kapunál nincs lépcső, ami segítene az épület védelmében, a tüntetők sokkal könnyebben át tudnák törni a sorfalat, ha nekifeszülnének.

Az MTI szerint a szerdai tüntetések biztosítása közben megsérült két rendőr is, hogy pontosan mikor, és mi történt velük, azt nem közölték.

Este 11 előtt nem sokkal a tüntetők többsége a déli kaputól visszament a parlament főbejáratához, a rendőrök követték őket. A téren a karácsonyfa körül álló szánkókordonnál dulakodni kezdett néhány tüntető a rendőrökkel, akik itt ismét sok paprikasprayt fújtak ki. A tüntetők megpróbáltak bejutni a karácsonyfához, amit a rendőrök igyekeztek megakadályozni.

23:20-kor a tüntetők egy újabb támadását ismét paprikaspray-jel verték vissza a rendőrök, de ebből a löketből már ők is kaptak rendesen. Közben egy füstgránát betalált a rendőrök mögé a karácsonyfához. A tüntetők között többen ki akarták dönteni, vagy felgyújtani a fát. A rendőrök elővették a gumibotjaikat is, de nem használták őket.

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Nem sokkal fél 12 előtt a rendőrök körbevették a teret, valószínűleg a Kossuth tér kiürítésére készülhettek, ekkora már jóval többen is voltak, mint a tüntetők.

Háromnegyed 12 táján a karácsonyfa körüli szánkókordonból szerzett egyik szánkót felgyújtották a téren a tüntetők. A rendőrök ekkor felszólítás nélkül megindultak, valószínűleg a szánkó oltására, betörtek a tüntetők közé, és elvitték az égő fát. Kifújtak egy csomó paprikasprayt is. Több tüntető ellenállni próbált, de nem sok sikerrel, a rendőrök egyre kijjebb szorították őket a Kossuth térről. A tüntetők cserébe tovább dobálták a sorfalat. A tüntetők közt zengett a Szégyelld magad!. Egy táblát is a rendőrökhöz vágtak.

Éjfél után a tüntetők újra tüzet gyújtottak, és rátettek egy padot is lángokra. A rendőrök kitörtek, hogy eloltsák, de a tüntetők először visszaverték őket, másodszorra viszont sikerült eloltaniuk a tüzet, elvitték az égő padot is.

A tüntetők ennek hatására több padot is kitéptek a helyéről, egymásra hordták, majd felgyújtották őket, de a rendőrök ezt is visszavették, miközben a tüntetőket fokozatosan szorították kifelé a térről.

Fél 1-re a rendőrök visszafoglalták a Kossuth teret, a tüntetők a Nádor utcára szorultak, ahol felgyújtottak egy kukát.

A pillanatnyi eseményeket a Mérce élő közvetítésében is lehet követni.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.