Az ellenzék szerint három ok miatt is szabálytalanul szavaznak a Parlament botrányos ülésén a kormánypárti képviselők

POLITIKA
2018 december 12., 10:57
comments 118

Az ellenzék ma megakadályozta, hogy a levezető elnök, Latrocai János elfoglalja a helyét a pulpituson, és onnan vezényelje le a rabszolgatörvény szavazását. Konkrétan eléálltak a lépcsőn.

Egy DK-s képviselő élő közvetítésén ez így nézett ki:

link Forrás

Némi tanácstalanság után Kövér László a patkóban állva magához kért egy mikrofont, és felszólította a pulpitusra vezető lépcsőket elálló ellenzéki képviselőket, hogy hagyják abba a rendzavarást, és garantálják az Országgyűlés alkotmányos működését. Kövér közölte, hogy megbünteti azokat a képviselőket, akik fizikai erővel megakadályozták az ülés levezetésével megbízott Latorcait az elnöki szék elfoglalásában. 

link Forrás

Ezután a mikrofont a padsorokban álló Latorcai János kapta meg, aki onnan kezdte el levezetni az ülését. Az ellenzék tiltakozott, mert szerintük az elnök csak a pulpitusról irányíthatja az Országgyűlés munkáját, és ehhez egy ellenzéki és egy kormánypárti jegyzőre van szüksége. 

link Forrás

A Házszabály úgy fogalmaz, hogy „Ha az Országgyűlés ülésén olyan rendzavarás történik, amely a tanácskozás folytatását lehetetlenné teszi, az ülést vezető elnök az ülést határozott időre felfüggesztheti vagy berekesztheti. Az ülés berekesztése esetén a házelnök új ülést hív össze. Ha az ülést vezető elnök határozatát nem tudja kihirdetni, elhagyja az elnöki széket, amellyel az ülés megszakad. Az ülés megszakadása esetén az ülés csak akkor folytatódhat, ha a házelnök újból összehívja azt.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Ebben az esetben el sem tudta kezdeni az ülést. 

A jegyzőkről ez szerepel a Házszabályban: 

„Az Országgyűlés ülésén – a házelnök által meghatározott sorrendben – egyidejűleg két jegyző teljesít szolgálatot, akik közül lehetőleg egy kormánypárti országgyűlési képviselőcsoporthoz, illetve egy ellenzéki országgyűlési képviselőcsoporthoz tartozik. (3) Ha a jegyzők az Országgyűlés ülésén nem állnak kellő számban rendelkezésre, az ülést vezető elnök más képviselőt kér fel a jegyzői feladatok ellátására.”

A nagy hangzavarban - az ellenzéki képviselők folyamatosan fütyültek a teremben -nem lehetett hallani, hogy Latorcai kijelölt-e valakiket jegyzőnek. Ellenzékit biztosan nem.  

És volt egy harmadik dolog. Úgy is lehetett szavazni, hogy a képviselők nem dugták be a kártyájukat a helyükön a szavazógépbe. Ezt a Párbeszéd képviselője, Tordai Bence élő közvetítésben többször is bemutatta. A kártya biztosítja, hogy név szerinti szavazás legyen. Hogy erre miért volt szükség, az nem világos, a fideszes képviselők ugyanis a helyükön ültek, vagy álltak, hogy védjék az ülését ledaráló Latorcait.

link Forrás

 

Tordai megkérdezte a szerintük házszabálysértő működésről a fideszes képviselőket, köztük Kövér Lászlót házelnököt és Orbán Viktort is. Kövér szerint Tordai téved, Orbán viccelődött. Amikor Latorcait próbálta megkérdezni Tordai, Rogán Antal egy papírral igyekezett eltakarni a telefonját, Latorcai pedig csak darálta a szöveget.  

Így szavaz a parlament a rabszolgatörvényről és a bíróságok függetlenségének megtöréséről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.