Theresa May megnyerte a bizalmi szavazást

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök megnyerte a saját pártja által ellene kezdeményezett, szerda este megtartott bizalmi szavazást, így marad pártvezető és miniszterelnök. Ettől függetlenül szerdán bejelentette, hogy miután levezényelte a Brexitet, háttérbe húzódik, a következő választáson nem ő fogja vezetni már a konzervatív pártot.

A miniszterelnök szerda este közölte, hogy meghallgatta azok szavát is, akik a bizalmi szavazáson ellene voksoltak.

A szavazást lebonyolító alsóházi konzervatív frakcióbizottság elnöke, Sir Graham Brady a kétórás voksolási procedúra és a szavazatok összeszámlálása után, késő este bejelentette, hogy a 317 fős tory frakció tagjai közül 200-an szavaztak bizalmat a kormányfőnek, 117-en viszont a bizalmatlansági indítványra voksoltak.

A bejelentés után, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt elmondott rövid nyilatkozatában Theresa May kijelentette, hogy hálás az eredményért, "jelentősnek" nevezte ugyanakkor az ellene voksoló tory képviselők számát. Kijelentette azonban, hogy az ő érveikre is odafigyelt.

Arról is beszélt, hogy csütörtökön részt vesz az Európai Unió csúcsértekezletén, ahol jogi és politikai biztosítékokat fog kérni azoknak az aggályoknak az elsimítására, amelyeket a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás kapcsán a képviselők felvetettek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.