A CEU és az oroszoknak kiadott fegyverkereskedők miatt bírálta a külügyi bizottságban Magyarországot az amerikai nagykövet

POLITIKA
2018 december 13., 09:58
comments 79

A parlament külügyi bizottságában szólalt fel David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki a szokásos udvariassági körök után több bírálatot is megfogalmazott. Ennek felvezetéseként közölte, hogy barátként is feladatának tartja, hogy figyelmeztessen, ha hibát lát. "Amikor úgy gondoltam, a barátaim hibát követnek el, kötelességemnek éreztem, hogy azt mondjam: - Hé… szerintem most nem jól döntöttél. – A barátok így tesznek. Óvják egymást" - mondta, majd bele is kezdett.

"A CEU távozása Budapestről rossz volt Magyarország számára" - mondta, majd hozzátette, hogy "azt is világossá tettük, hogy rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett".

Ennél sokkal bővebben szólt Ukrajnáról, ami a legbonyolultabb probléma az amerikai-magyar viszonyban. Az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni háborúban, Magyarország viszont, amely feltűnően baráti viszonyban van Vlagyimir Putyin féldiktatúrájával, évek óta akadályozza a NATO és Ukrajna közeledését. Erre persze megvan az oka, az ukrán kormány orosz szeparatizmus elleni harcában a magyar kisebbség jogai is károkat szenvedtek az oktatási és a nyelvtörvény módosítása miatt. Erre mondta Cornstein, hogy a "NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát".

Cornstein biztosította a magyar képviselőket, hogy az Egyesült Államok érti Magyarország kisebbségekkel kapcsolatos aggodalmait, és ezeket fel is veti az ukrán kormánynak. "Azonban határozottan úgy érezzük, hogy NATO-szövetségesekként az ukrajnai reformok támogatásának a legjobb módja a tárgyalás Ukrajnával, nem pedig az ukrán NATO kapcsolatok blokkolása" - mondta. "A tágabb képet kell szem előtt tartanunk. Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás. Az ő elképzelése egy új impérium. Ha Ukrajna elesik, Magyarország az orosz agresszió frontvonalába kerül" - mondta Cornstein nagykövet.

Oroszország az energetika miatt is szóba került. Cornstein szerint aggályos, hogy Magyarország mennyire függ Oroszországtól, ezért biztatta a kormányt, hogy éljen a rendelkezésre álló választási lehetőségekkel, és próbáljon leszakadni Oroszországról, mint kizárólagos energiaforrásról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.