A CEU és az oroszoknak kiadott fegyverkereskedők miatt bírálta a külügyi bizottságban Magyarországot az amerikai nagykövet

A parlament külügyi bizottságában szólalt fel David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki a szokásos udvariassági körök után több bírálatot is megfogalmazott. Ennek felvezetéseként közölte, hogy barátként is feladatának tartja, hogy figyelmeztessen, ha hibát lát. "Amikor úgy gondoltam, a barátaim hibát követnek el, kötelességemnek éreztem, hogy azt mondjam: - Hé… szerintem most nem jól döntöttél. – A barátok így tesznek. Óvják egymást" - mondta, majd bele is kezdett.

"A CEU távozása Budapestről rossz volt Magyarország számára" - mondta, majd hozzátette, hogy "azt is világossá tettük, hogy rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett".

Ennél sokkal bővebben szólt Ukrajnáról, ami a legbonyolultabb probléma az amerikai-magyar viszonyban. Az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni háborúban, Magyarország viszont, amely feltűnően baráti viszonyban van Vlagyimir Putyin féldiktatúrájával, évek óta akadályozza a NATO és Ukrajna közeledését. Erre persze megvan az oka, az ukrán kormány orosz szeparatizmus elleni harcában a magyar kisebbség jogai is károkat szenvedtek az oktatási és a nyelvtörvény módosítása miatt. Erre mondta Cornstein, hogy a "NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát".

Cornstein biztosította a magyar képviselőket, hogy az Egyesült Államok érti Magyarország kisebbségekkel kapcsolatos aggodalmait, és ezeket fel is veti az ukrán kormánynak. "Azonban határozottan úgy érezzük, hogy NATO-szövetségesekként az ukrajnai reformok támogatásának a legjobb módja a tárgyalás Ukrajnával, nem pedig az ukrán NATO kapcsolatok blokkolása" - mondta. "A tágabb képet kell szem előtt tartanunk. Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás. Az ő elképzelése egy új impérium. Ha Ukrajna elesik, Magyarország az orosz agresszió frontvonalába kerül" - mondta Cornstein nagykövet.

Oroszország az energetika miatt is szóba került. Cornstein szerint aggályos, hogy Magyarország mennyire függ Oroszországtól, ezért biztatta a kormányt, hogy éljen a rendelkezésre álló választási lehetőségekkel, és próbáljon leszakadni Oroszországról, mint kizárólagos energiaforrásról.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.