A kínai hatóságok eltüntették az egyik legismertebb kínai fotóst

2018 december 13., csütörtök 8:44
50
Lu Kuang. A világhírű kínai fotóriportert november 3-án tüntették el a kínai hatóságok. Fotó: HANDOUT/AFP

November 3. óta nincs hír az egyik legismertebb kínai fotósról, Lu Kuangról. A World Press Photo-díjas Lu New Yorkban élő neje, Hszü Hsziao-li most a kínai rendőrség szerdai tájékoztatására hivatkozva jelentette be, hogy férjét őrizetbe vették.

Hogy miért, arról egyelőre nem tájékoztatták.

Lu fotóriporterként kimondottan érzékeny témákról tudósított. A World Press Photo nagydíját egy olyan sorozatával nyerte el, amely azokról a szegény falusi kínaiakról szólt, akik azért fertőződtek meg HIV-vírussal, mert megélhetésük érdekében kénytelenek voltak rendszeresen vért adni.

Emellett rendszeresen számolt be olyan jelenségekről, amelyek kellemetlenek a kínai államhatalomnak: a környezetszennyezésről és az ipar pusztító hatásairól. A kínai média általában kerüli ezeket a témákat, mert az újságírók büntetést kockáztatnak az ilyen, az államhatalom számára kellemetlen ügyek feltárásával.

Lu neje tájékoztatása szerint november 3-án tűnt el. Egy héttel eltűnése előtt érkezett Urumcsiba, Hszincsiang fővárosába, ahol a kínaiak százezerszámra zárják átnevelő táborokba a helyi muszlim kisebbség, az ujgurok tagjait. Lu innen november 5-én indult volna Szecsuan tartományba egy barátjához, de oda már nem érkezett meg. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt