A kínai hatóságok eltüntették az egyik legismertebb kínai fotóst

Lu Kuang. A világhírű kínai fotóriportert november 3-án tüntették el a kínai hatóságok.Fotó: HANDOUT/AFP

November 3. óta nincs hír az egyik legismertebb kínai fotósról, Lu Kuangról. A World Press Photo-díjas Lu New Yorkban élő neje, Hszü Hsziao-li most a kínai rendőrség szerdai tájékoztatására hivatkozva jelentette be, hogy férjét őrizetbe vették.

Hogy miért, arról egyelőre nem tájékoztatták.

Lu fotóriporterként kimondottan érzékeny témákról tudósított. A World Press Photo nagydíját egy olyan sorozatával nyerte el, amely azokról a szegény falusi kínaiakról szólt, akik azért fertőződtek meg HIV-vírussal, mert megélhetésük érdekében kénytelenek voltak rendszeresen vért adni.

Emellett rendszeresen számolt be olyan jelenségekről, amelyek kellemetlenek a kínai államhatalomnak: a környezetszennyezésről és az ipar pusztító hatásairól. A kínai média általában kerüli ezeket a témákat, mert az újságírók büntetést kockáztatnak az ilyen, az államhatalom számára kellemetlen ügyek feltárásával.

Lu neje tájékoztatása szerint november 3-án tűnt el. Egy héttel eltűnése előtt érkezett Urumcsiba, Hszincsiang fővárosába, ahol a kínaiak százezerszámra zárják átnevelő táborokba a helyi muszlim kisebbség, az ujgurok tagjait. Lu innen november 5-én indult volna Szecsuan tartományba egy barátjához, de oda már nem érkezett meg. (Via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.