Kis híján az ország karácsonyfája bánta, hogy a Fidesz áterőszakolta a túlóratörvény módosítását

POLITIKA
2018 december 13., 05:19
comments 324

"Az agresszív tüntetők gyújtogattak és padokat rongáltak meg" - írja csütörtök hajnali fél egykor kiadott közleményében a rendőrség a Kossuth téri tüntetésről, ahol többször is könnygázt vetettek be. A rendőrség szerint ez utóbbit is a tüntetők provokálták ki. Tudósítóink beszámolói szerint a rendőrök először a parlament főbejáratához vezető lépcsőnél kialakult tolakodásnál vetettek be könnygázt, ezzel viszont csak pár pillanatra tudták szétoszlatni a tömeget, amely ezután sokkal felháborodottabban és agresszívebben tért vissza.

A kép bal szélén, a parlament délkeleti sarkában az ország karácsonyfája, ettől nem messze gyújtott fel egy csoport egy szánkót
photo_camera A kép bal szélén, a parlament délkeleti sarkában az ország karácsonyfája. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Ezt követően vonultak át a tüntetők a parlament déli kapujához. Itt, a parlament délkeleti sarkánál áll az ország karácsonyfája, amit szánkókból épített kerítés övez. Ez utóbbi remek alapanyagként szolgált dobáláshoz és gyújtogatáshoz, de a rendőrök szerint a tüntetők az ország karácsonyfáját is megpróbálták felgyújtani. "A rendőrök a keletkezett tüzet eloltották" - írják közleményükben, amihez helyszíni tudósítóink annyit tettek hozzá, hogy közben pedig biztos ami biztos le is könnygázaztak mindenkit a fa környezetében.

link Forrás

Szerdán a kormánypárti képviselők saját jogszabályaikat megsértve, házszabályellenesen erőszakolták át a parlamenten a túlóratörvény módosítását, amit az ellenzék egységesen, az elnöki pulpitus elfoglalásával próbált megakadályozni. Miközben a Parlamentben állt a bál, a Kossuth téren spontán tüntetés kezdődött. Napközben a Jobbik politikusai Schneider Tamás pártelnökkel és Gyöngyösi Márton frakcióvezetővel az élükön a Sándor-palotához vonultak, ahol petíciót adtak át Áder János köztársasági elnöknek. Ezzel párhuzamosan több párt a Kossuth térre hívta a híveit, ahova aztán a jobbikosok is visszacsatlakoztak.

A munkaidő végéig kis létszámú tüntetés hirtelen felduzzadt. A délutáni csúcsforgalomban már ezres nagyságrendben zárták el a Margit-hidat, aztán a körúton és az Andrássyn a Fidesz székházához vonultak. Itt már volt némi lökdösődés, de mielőtt a rendőrök oszlatni kezdhettek volna, tucatnyi egyetemista hátraarcot vezényelt, és visszavezette a tömeget a Kossuth térre, ahol fokozatosan egyre feszültebbé, majd az első könnygázazás után erőszakossá vált a tüntetés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.