Vidékre költöztetnék a Természettudományi Múzeumot

Az ATV egyenes beszéd című műsorában, egy másról szóló beszélgetés közben elejtett megjegyzés formájában jelentette be Palkovics László, hogy a kormány vidékre költözteti a Természettudományi Múzeumot. Az innovációs és technológiai miniszter szó szerint így fogalmazott:

"A kormánynak az a döntése, hogy létrehozzuk az új Természettudományi Múzeumot. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez valahol vidéken, az egyik nagy egyetemi városunkban jön létre, hogy méltó feltételeket tudjunk teremteni."

A teljes adás itt nézhető meg, az idézett rész 0:55-nél kezdődik:

Azonnal megkerestem a minisztériumot egy sor, arra vonatkozó kérdéssel, hogy miért vinnék vidékre a népszerű múzeumot és hogy a muzeológusok hajlandók-e vidékre költözni, illetve ha nem, lehetséges-e elég szakembert találni az új helyszínen, de egyelőre a megismételt érdeklődésemre sem reagáltak. Maga a múzeum pedig azzal hárított, hogy a főigazgatónak úgy általában nincs joga nyilatkozni semmiről, csak minisztériumi engedéllyel.

A titkolózás annyiból nem lehet véletlen, hogy az ilyen típusú intézményköltöztetés igazán kényes téma, amennyiben a mindenható Fidesz-kormánynak minimum háromszor tört bele a foga, egyszer ráadásul egy olyan esetben, amikor a miniszterelnök is az arcát adta a projekthez.

2014. nyarának elején nagyszabású és sosemvolt államigazgatási reformot jelentett be a kormány: az akcióterv szerint a Honvédelmi Minisztérium 2016. március 15-ig Székesfehérvárra költözött volna, az akkor még Vidékfejlesztési Minisztériumnak nevezett agrártárca kettéválasztásával létrejövő önálló Földművelési Minisztérium szintén 2016-ig  Debrecenbe, az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökséghez tartozó vidékfejlesztési államtitkárság pedig már 2014. végén Kecskeméten rendezkedett volna be.

Hiába a konkrét, határidőkkel felpántlikázott tervek, a minisztériumok elköltöztetéséből nem lett semmi. 

Az államtitkárság ugyan valóban átment Kecskemétre 2015. elején, de 2018. májusában már be is jelentették, hogy jönnek vissza Budapestre. Hiába mondta Orbán miniszterelnök 2015 januárjában, a kecskeméti államtitkárság avatásán, hogy 

„Magyarország jól halad a vidéki erőcentrumok kiépítésében”

ma már tudjuk, hogy az az intézmény nem egy első fecske, hanem egy magányos farkas volt, ráadásul olyan farkas, aki rövid kiruccanás után visszaköltözött a fővárosi állatkertbe.

Ez ráadásul nem is az első alkalom volt, hogy a kétharmados Fidesz ilyemivel próbálkozott: Kósa Lajos már közvetlen a 2010.-es hatalomátvétel után bejelentette, hogy több minisztériumot vidékre visznek.

A kormányzat tehát tényleg szerette volna, ha fontos intézmények mennek el távoli vidékekre, de a gyakorlatban az derült ki, hogy nemhogy a létező, meggyökeresedett budapesti szervezetek elköltöztetése lehetetlen, hanem a frissen alapítottakhoz sem találnak embert, ha nem a fővárosban vannak.

Egy 2014. februári napon személyesen Orbán Viktor jelentette be - egy időkapszula elhelyezése közben, az egykori Kohászati Művek területén - hogy Ózd történetében először igazi országos intézmény költözik a városba. Egy olyan digitális szuperarchívum, ami átveszi azokat a feladatokat, amiket akkor ezer diplomás állami alkalmazott végzett az ország 160 kulturális közintézményében, vagyis a folyamatosan keletkező magyar kultúrkincs digitalizálását és archiválását. Ez zöldmezős, EU-pénzből finanszírozott beruházás volt, mégsem lett belőle semmi. Azaz maga a szuperachívum épülete elkészült - egy igen bizarr és vicces “filmes élménypark” társaságában, amiről helyszíni riportot is írtam - de soha nem folyt benne semmiféle archiválási tevékenység nemhogy ezer, de tíz szakemberrel sem, hogy 2017.-ben hivatalosan is megszüntessék a Manda-nak nevezett archívumot és a feladatait szétosszák 3 fővárosi intézmény között.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.