A honvédség vett 16 új Airbus helikoptert

POLITIKA
2018 december 14., 15:04
comments 161

Tizenhat Airbus helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írták alá. Az Airbus kommunikációs ügynökségének közleménye szerint ezek a helikopterek bevethetők lesznek minden katonai helyzetben, könnyű súlyú, taktikai szállítóeszközként, harcászati felderítési feladatokra és kutató-mentő vagy támadó szárazföldi műveletekben.

A minisztérium részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, az Airbus Helicopters részéről pedig Dennis Bernitz és Thomas Hein értékesítési, illetve kereskedelmi vezetők írták alá a dokumentumot.

Az aláírás alkalmából elhangzott, hogy a honvédelmi és haderő-fejlesztési programban bővül a légierő haditechnikai eszközparkja 16 új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterrel.

Egy Airbus Caracal H225M katonai helikopter 2015. szeptember 2-án.
photo_camera Egy Airbus Caracal H225M katonai helikopter 2015. szeptember 2-án. Fotó: Janek Skarzynski/AFP

A Honvédelmi Minisztérium azt írta: az új helikopterekkel 2023-tól bővül a légiflotta.

A forgószárnyas képesség megújítása elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező. A hadrendben lévő eszközök nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét – közölték.

A megújuló képességgel nem csak az eszközök darabszáma növekszik, a haderőfejlesztés ütemének végrehajtásával „ismét egy lépést tettünk az irányba, hogy a Magyar Honvédség hadrendjébe új, a kor színvonalán álló, modern haditechnikai eszközök kerüljenek” – írja a HM.

A francia Airbus kommunikációs ügynöksége azt írta: a magyar kormány által kiválasztott gépek a legmodernebb kommunikációs technikával felszereltek, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználhatók. Fejlett repüléstechnikai képességei, 4 rotoros automatikus repülésszabályozó rendszere, kivételes hatótávolsága és szállítókapacitása, nagyméretű utastere – ami akár 28 katona szállítását is lehetővé teszi –, nagy tűzerejű levegő-föld és irányítható rakétái, elektronikus harcászati rendszere a gépet képessé teszi a legnehezebb helyzetekben való alkalmazásra. A helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető éjjellátó rendszerének köszönhetően – írták.

A helikopterekkel együtt az Airbus átfogó képzési és szervizcsomagot is nyújt a magyar félnek a legmagasabb szintű üzemeltetés és rendelkezésre állás érdekében – írják.

A H225M helikoptert a világ számos hadserege használja, eddig 88-at szállítottak belőle. Magyarország a 9. ország, ami a H225M mellett döntött. A típus a többfunkciós Super Puma család tagja, ezt a katonai változatot most Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, legutóbb pedig Kuvaitból és Szingapúrból érkezett megrendelés. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.