Ezek már nem olyan tüntetések, amilyeneket megszoktunk

POLITIKA
2018 december 14., 11:06
comments 635

Csütörtök este zsinórban már a második este voltak szokatlanul heves tüntetések Budapesten. Szerdán egy kaotikus parlamenti nap hevítette fel a kedélyeket: az ellenzék egy sor parlamenti tabut áthágva tiltakozott a túlóratörvény és a különbíróságok megszavazása ellen, a Házon belüli balhé pedig szinte egy az egyben folytatódott a Kossuth téren. Ez a tiltakozás pedig új fordulatot hozott: 

a tüntetők jelentős része már sokkal dühösebb, sokkal kevésbé elégszik meg a békés sétálással, mint korábban, a rendőrök pedig úgy kezdtek el könnygázazni, ahogy már évek óta nem.

A tiltakozás és az összecsapások csütörtökön pontosan ebben a szellemben folytatódtak. Összehasonlításképpen, az áprilisi választás után rendezett nagy Kossuth téri tüntetésnek ez lett a vége:

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

Most meg ez:

photo_camera Fotó: Kiss Bence

Békésen kezdődött

A feszültséget a csütörtöki tüntetés elején még nem lehetett érezni, amikor a Kossuth térről spontán séta kezdődött a Margit hídon át Budára, aztán a Lánchíd-Körúton át vissza a Parlamenthez. Nagyon sok rendőr volt már akkor is, ráadásul beöltözve, ruhára felcsatolt gázmaszkkal, de még kézben tartott sisakkal. Inzultus nélküli egymás melletti séta volt, időnként frontbarátkozással, az egyik tüntető példáu csokit adott egy idősebb rendőrnőnek (nem fogadta el). 

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

Az első felszikrázó indulat az Oktogonon volt, amikor egy pillanat alatt nagyon sok rendőr nyomult át az „Engedd el, engedd el”-t skandáló embereken, és összezárva néztek szembe a tüntetőkkel. 

A rendőrök aztán elengedték a momentumus Tibit, aki füstgránátot dobott közéjük, a tömeg tovább ment, kicsit hangosabb szidták a Fideszt és Orbánt. Az is látszott, hogy ahová rendőrsorfalat állítanak, az fokozza az indulatokat (Legfőbb Ügyészség épülete), de nagyjából a Bűnözőket védtek és Álljatok át szintű kiabálásig. Egyébként békés séta volt, azokat az autósokat, akik az Aki dudál, velünk van-ra nyomtak egy dudát, megtapsolták, a buszsofőrt nagyon, ahogy a tömeget videózó mentősöket is megéljenezték a Markó utcában.  

A rendőrsorfal vonzotta az embereket

A parlamentnél aztán mágnesként vonzotta a rendőrsorfal a tüntetőket. Hogy indokolt-e felállni ilyen erővel a lépcsőn, tökéletes célpontként magukra húzva a tüntetők indulatait, vagy lehetett volna hagyni, hogy az épület lépcsőjére felmenjenek az addig békésen viselkedő tüntetők, azt mostanra lehetetlen eldönteni. Úgy meg pláne, hogy amikor már elszabadultak az indulatok, akkor kövekkel betörték a parlament több ablakát is, ezzel utólag is indokot adva a sorfal felállítására.  

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A korábbi Kossuth téri tüntetéseken is voltak súlyos, kigyúrt fociultra kinézetű arcok, akik megjelentek, hátha lesz balhé, aztán egy idő után elmentek, mert unalmasnak tartották, hogy nincs semmi. Pár keményebbnek tűnő figura most is felbukkant, de nem ők voltak a többségben. 

Sokkal dühösebbek

A Kossuth téren a rendőrsorfallal szemben felsorakozók döntő többsége fiatal volt, de ezen belül kifejezetten vegyes volt a kép. Volt jobbikos kontingens (a pártok közül a legnagyobb zászlóval), de volt sok kifejezetten balos fiatal is, köztük fekete ruhás antifasiszták is, akiknek balhéfaktora még messze nem, de kinézete már emlékeztett a nyugati antifákra.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

És sokan voltak azok a huszonéves, ránézésre jólétben élő tüntetők, akiket leginkább a netadós, vagy a CEU-s tüntetéseken lehetett látni, és akik eddig valószínűleg inkább internetes mémekben, mint a fizikai valóságban konfrontálódtak rohamrendőrökkel. Most viszont már ők is sokkal dühösebbek voltak. Az üvegeket valószínűleg nem ők dobálták a rendőrökre, de a tojás és a füstbombák már sokuknál is megjelentek.

Felkészültek a könnygázra

És sok tüntető láthatóan fel volt készülve arra, hogy itt már nem csak Nem hagyjuk-kiabálás lesz, és számítottak arra, hogy könnygázt fognak kapni az arcukba. Nemcsak tudósítóknál, de egy csomó tüntetőnél eleve volt védőszemüveg, és már sokkal kevésbé voltak megilletődve attól, hogy ha fújnak rájuk. És a rendőrök fújtak is, bőven.

A könnygáz jó pár percig marja a szemet és a torkot, de főleg csak először. Másodszorra egy gyors kifordulással, szembe húzott sapkával, és a száj elé tartott kesztyűvel már maszk, szemüveg nélkül is csökkenthető volt a hatás. 

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A könnygázt a rendőrök akkor kezdték használni, amikor a Toljuk meg, toljuk meg kiáltásokra a tüntetők első sorát rájuk tolták hátulról. A dobálást még tűrték, kaptak tojást, üveget, krumplit, vécépapírt. Korábban ez sem volt, az pláne nem, hogy politikusok dobnak közéjük füstfáklyát, mint ahogy Fekete-Győr András tette. 

Fekete-Győr András füstszóróval vonul 2018. december 13-án.
photo_camera Fekete-Győr András még vonulás közben egy olyan füstfáklyával, amilyet aztán a rendőrök közé dobott Fotó: Haszán Zoltán/444

A rendőrök is máshogy kezelik

Az biztos, hogy a rendőrök más utasítással mentek ki, mint korábban. Az látszik, hogy a fizikai kontaktus az a határ, ami után a rendőrök már azonnal a könnygázhoz nyúlnak. Ez világos szabály lenne, de a momentumos alelnököt, Donáth Annát például azután fújták arcon és teperték le, hogy meggyújtott és magasba tartott egy füstfáklyát a rendőrsorfal előtt.

link Forrás

A könnygázozással először ritkásabb, másodszor viszont harcedzettebb első sora lett a tüntetőknek, kevesebb tébláboló és idősebb, akik vannak, felkészültek és radikálisabbak, mint korábban. Nagyjából az történt, hogy a rendőrök - akik azért eddig is büntettek diákokat, mert a tüntetésen nem a járdát használták - most úgy lépnek fel, ahogyan akár Nyugat-Európában hasonló helyzetben. Közben az Orbán ellen tüntetők sem elégszenek meg azzal, hogy kitölthetnek egy nemzeti konzutlációs kérdőívet, vagy a Parlament felé kiabálnak. A rendőrök álltak előttük, rajtuk töltötték ki a rendszerrel szemben érzett dühüket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.