Ötcsillagos választ adott a rendőrség a rendőrautóban megvert diák ügyében

politika
2018 december 14., 19:23
comments 231

Ma, vagyis pénteken délután keresett meg minket a Nagykörúton egy rendőrautó visszapillantó tükrének letörése miatt csütörtökön éjjel elfogott és állítása szerint a rendőrautóban megvert, majd további veréssel megfenyegetett 21 éves tüntető fiú, akiről ez a cikkünk szól. Bár az állításait egy hangfelvétellel is megtámogatta, azokat minden lehetséges módon ellenőriznem kellett, többek között azáltal, hogy megkeresem a rendőrséget és megkérdezem őket az ügyről. 

Először telefonon hívtam őket, elmeséltem, miről van szó, majd megbeszéltük az egyébként profi és kedves sajtóügyeletessel, hogy mivel időközben a fiú édesapja és testvérei is nyilvános Facebook-posztokban számoltak be a történtekről, megemlítve azt is, hogy a fiú az egészről hangfelvételt is készített, lehetőség szerint gyorsan válaszolnak.

Nemrég meg is érkezett a válasz.

Hogy igazán értékelni lehessen annak frappáns mivoltát, kivételes módon először idemásolom, hogy mit kérdeztem:

"Mára virradóra a Nagykörúton a rendőrség előállított egy 21 éves férfit, aki elismerte - nekem legalábbis - hogy előtte egy gördeszkával letörte egy rendőrautó visszapillantó tükrét.

M. azt állítja, hogy miután beültették egy rendőrségi furgonba 2 rendőr társaságában, az egyikük az üléséről hátrafordulva fojtogatta és hasba vágta, majd figyelmeztette a társát, hogy az nem látott semmit. 

A férfi ezek után, bár a keze hátra volt bilincselve - képes volt arra, hogy kipiszkálja a zsebéből a telefonját, amivel hangfelvételt készített arról, ahogyan kiszállnak a Gyorskocsi utcában. A felvételen, aminek alant mellékelem az átiratát, az hallatszik, hogy a férfi megpróbálta lelesni-leolvasni az őt állítása szerint bántalmazó rendőr azonosító számát, ami feldühíti a rendőröket. A beszélgetés során az a hang, akit a férfi nekem a bántalmazójaként azonosított, veréssel fenyegeti arra az esetre, ha panaszt tenne ellene. 

A férfi azt mondta nekem, hogy hivatalosan is panaszt készül tenni a bántalmazás miatt.

Azt szeretném kérdezni, hogy

- Mi erre a rendőrség reakciója?

- Tudnak-e az esetről, az ügyben indult-e bármifajta vizsgálat?

- Ilyen esetekben csak akkor vizsgálódnak, ha van hivatalos panasz vagy más esetben is?"

Amire most a következő válasz érkezett:

A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV törvény, valamint a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet előírásainak megfelelően a rendőr az intézkedést követően tájékoztatja az intézkedés alá vont személyt a panasztétel lehetőségéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.