Brazília kiadja a hazájában életfogytiglanira ítélt olasz szélsőbaloldali szökevényt Olaszországnak

Brazília kiadja Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevényt Olaszországnak, akit négy ember megölése miatt még a hetvenes években ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre hazájában - derül ki az államfő döntését ismertető közleményből. A menedékjogot élvező olasz férfi pontos tartózkodási helye mindazonáltal egyelőre nem ismert.

Michel Temer brazil elnök hivatala pénteken tudatta, hogy az államfő elrendelte a 63 éves Battisti kiadását, akinek brazíliai menedékjoga komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között.

Temer lépése a brazil legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését követi, amely hatályon kívül helyezett egy korábbi, a kiadatást tiltó bírósági végzést. A brazil elnök ugyanis már tavaly megpróbálta kiadatni Battistit, de a legfelsőbb bíróság fenntartotta menedékjogi státuszát.

A bíróság egyúttal elrendelte az olasz férfi letartóztatását is, de arról egyelőre nincs információ, hogy a hatóságok elfogták volna Battistit, aki 2015 óta a Sao Paulo állambeli Cananeia tengerparti városban él. Battisti az elmúlt évtizedekben íróként dolgozott, több mint 10 regénye jelent már meg. 

Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A brazil rendőrség közölte, hogy felkeresték a férfi otthonát, de ott nem találták. Az olasz szökevény ügyvédje közölte: nem tudja, hol tartózkodik ügyfele.

Cesare Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült hamis papírokkal. 

Rio de Janeiróban 2007-ben elfogták, és a bíróság elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta. A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét. 2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. 

Jair Bolsonaro, a nemrégiben megválasztott következő elnök, akit január elsején iktatnak be, korábban fogadkozott, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását.

Sergio Mattarella olasz államfő üdvözölt Temer lépését, amelyet a két ország közti szilárd barátság tanúbizonyságának minősített.

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter október végén, Bolsonaro győzelméhez gratulálva közölte: "Évekig tartó üres fecsegés után kérni fogom most már, hogy juttassák vissza hozzánk Olaszországba a vörös terrorista Battistit".

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.