Papírhiány miatt nem jelenik meg többé az utolsó ellenzéki lap Venezuelában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

75 év után szűnik meg az El Nacional nyomtatott példányainak terjesztése Venezuelában: ez volt az ország utolsó ellenzéki lapja. A lap megszűnéséhez az vezetett, hogy a gazdasági katasztrófába sodródott országban hiánycikk a papír, és csak speciális kormányzati engedélyekkel lehet papírt importálni, amivel az újság természetesen nem rendelkezett. 

Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

A népszerű lap így ezentúl csak online fog megjelenni. A közelmúltban számos nyomtatott lap szűnt meg hasonló okok miatt. Az El Nacional az ügyükkel szimpatizáló helyi sajtófelületektől, illetve külföldi támogatóktól kapott papíron tudott eddig megjelenni, de a hét végére erőforrásaik végéhez értek, pedig az utóbbi időben a lap folyamatosan csökkentette az oldalak számát és a kinyomtatott példányszámot is. 

Az újság helyzetét folyamatosan súlyosbította, hogy a kormány pereket, adóeljárásokat és hirdetési tiltásokat rendelt el velük szemben. A lap kiadójának vezérigazgatója, Miguel Otero már évekkel ezelőtt el kellett hagyja az országot, mivel vádat akartak emelni ellene. 

Otero szerint ugyanakkor nem végleges a megszűnés, az igazgató bízik benne, hogy csak átmeneti leállásról van szó. (DW)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.