Papírhiány miatt nem jelenik meg többé az utolsó ellenzéki lap Venezuelában

külföld
2018 december 15., 10:36
comments 88

75 év után szűnik meg az El Nacional nyomtatott példányainak terjesztése Venezuelában: ez volt az ország utolsó ellenzéki lapja. A lap megszűnéséhez az vezetett, hogy a gazdasági katasztrófába sodródott országban hiánycikk a papír, és csak speciális kormányzati engedélyekkel lehet papírt importálni, amivel az újság természetesen nem rendelkezett. 

photo_camera Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

A népszerű lap így ezentúl csak online fog megjelenni. A közelmúltban számos nyomtatott lap szűnt meg hasonló okok miatt. Az El Nacional az ügyükkel szimpatizáló helyi sajtófelületektől, illetve külföldi támogatóktól kapott papíron tudott eddig megjelenni, de a hét végére erőforrásaik végéhez értek, pedig az utóbbi időben a lap folyamatosan csökkentette az oldalak számát és a kinyomtatott példányszámot is. 

Az újság helyzetét folyamatosan súlyosbította, hogy a kormány pereket, adóeljárásokat és hirdetési tiltásokat rendelt el velük szemben. A lap kiadójának vezérigazgatója, Miguel Otero már évekkel ezelőtt el kellett hagyja az országot, mivel vádat akartak emelni ellene. 

Otero szerint ugyanakkor nem végleges a megszűnés, az igazgató bízik benne, hogy csak átmeneti leállásról van szó. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.