Erőszakba torkollt a flamand szélsőjobb migrációellenes tüntetése Brüsszelben

Könnygázt vetettek be Brüsszelben a rendőrök a szélsőjobboldali flamand pártok bevándorlásellenes tüntetésén.Fotó: Virginie NGUYEN HOANG/Hans Lucas

Erőszakba torkollt Brüsszelben a flamand szélsőjobboldali pártok tüntetése az ENSZ múlt héten elfogadott migrációs egyezménye ellen, jelentette a BBC. A rendrség könnygázt és vízágyút is bevetett a kirobbanó összecsapásokban.

A szélsőjobboldal becslések szerint 5,5 ezer tüntetőjével szemben felvonult ezer ellentüntető is, őket baloldali csoportok és segélyszervezetek mozgósították.

Belgiumban kormányválságot okozott az ENSZ migrációs egyezménye, mert a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a jobboldali N-VA kilépett a kormányból, amiért a miniszterelnök Belgium nevében aláírta a megállapodást. Az egyezményt 164 ország írta alá, de az USA és több európai ország - Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország és Olaszország - nem.

A nem kötelező érvényű egyezmény nemzetközi szabályozást keres a migráció problémájára. Olyat, amely tekintettel van az államok szuverén jogára, hogy maguk határozhassák meg bevándorláspolitikájukat, de arra is, hogy "a legális migráció alapvetően fontos". (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.