Erőszakba torkollt a flamand szélsőjobb migrációellenes tüntetése Brüsszelben

külföld
2018 december 16., 17:43
comments 27
Könnygázt vetettek be Brüsszelben a rendőrök a szélsőjobboldali flamand pártok bevándorlásellenes tüntetésén.
photo_camera Könnygázt vetettek be Brüsszelben a rendőrök a szélsőjobboldali flamand pártok bevándorlásellenes tüntetésén. Fotó: Virginie NGUYEN HOANG/Hans Lucas

Erőszakba torkollt Brüsszelben a flamand szélsőjobboldali pártok tüntetése az ENSZ múlt héten elfogadott migrációs egyezménye ellen, jelentette a BBC. A rendrség könnygázt és vízágyút is bevetett a kirobbanó összecsapásokban.

A szélsőjobboldal becslések szerint 5,5 ezer tüntetőjével szemben felvonult ezer ellentüntető is, őket baloldali csoportok és segélyszervezetek mozgósították.

Belgiumban kormányválságot okozott az ENSZ migrációs egyezménye, mert a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a jobboldali N-VA kilépett a kormányból, amiért a miniszterelnök Belgium nevében aláírta a megállapodást. Az egyezményt 164 ország írta alá, de az USA és több európai ország - Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország és Olaszország - nem.

A nem kötelező érvényű egyezmény nemzetközi szabályozást keres a migráció problémájára. Olyat, amely tekintettel van az államok szuverén jogára, hogy maguk határozhassák meg bevándorláspolitikájukat, de arra is, hogy "a legális migráció alapvetően fontos". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.