Sok ezer ember tüntetett az Alkotmány utcában a kormány ellen

politika
2018 december 16., 13:00
comments 1872

Vasárnap délutánra sokezres tüntetést hívtak össze „Boldog Karácsonyt, Miniszterelnök úr felütéssel”, tiltakozásul a kormánypárti többség által a héten botrányos körülmények között elfogadott túlóratörvény és a különbíróságok felállítása ellen. A tömeg az Alkotmány utcába vonult a Hősök teréről. 

Cikkünk folyamatosan frissül.

18.20: A szervezők bejelentették, hogy a hivatalos programnak vége, és megkérte mindenkit, hogy békében menjenek haza. A momentumosok az MTVA székházához veszik az irányt a Kunigunda útjára. 

18.15: Zúg a „Mocskos Fidesz” és a „Diktátor”.

18.07: Donáth Anna, a Momentum alelnöke, „egy tüntető lány” az utolsó felszólaló, akit csütörtökön letepertek és indokolatlanul bevittek a rendőrök. Azt mondta, 55 ember ül most is azért valahol, mert kifejezte a véleményét. Tettek kellenek, mondta, mert a szavak már kevesek. Szerinte a túlóratörvény mindenkit kiszolgáltatottságba taszít: rendőröktől kórházi dolgozókig, és nem a rendőr az ő ellenségük - ő épp hogy a mostani rezsim áldozata. Öt követelést fogalmazott meg a Momentum nevében:

  • a „rabszolgatörvény” azonali visszavonását, 
  • a rendőri túlórák csökkentését, 
  • a fideszes különbíróságok megszüntetését, 
  • Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez,
  • és a közmédia függetlenségét, Papp Dániel azonnali leváltását,

a beszéd végén pedig egy füstgránátot tartott a levegőbe - pont olyat, amilyen miatt három napja a földre teperték. Sokan követték a példáját:

link Forrás
Donáth Anna
photo_camera Donáth Anna Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg


18.05: Nagy Klára, a Hallgatói Szakszervezet alapító tagja mondta az egyik legnagyobb sikerű beszédet. Több társukat jogtalanul állították elő és tartották fogva napokig, és kérte, aki videófelvétellel rendelkezik bármilyen incidensről, küldje el nekik. A szolidaritás fontosságáról beszélt, mert nincs különbség dolgozók és diákok ügye között, és a beszéd végén boldog karácsonyt kívánt a miniszterelnök úrnak. Galgóczi Péter, az Oktogon közösség tagja is kapott szót, és az erőszakmentes ellenállás fontosságát hangsúlyozta, ami szerinte sok esetben hatékonyabb is mint az agresszív fellépés. 

Széll Bernadett
photo_camera Széll Bernadett Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

17.55: "Igen, én foglalkozom nőügyekkel" - mondta Szél Bernadett független képviselő, aki szerint a túlóratörvény a nőket különösen sújtja. "Hatalmas pillanat ez, amiben Magyarország részesül" - mondta arról, hogy több párt női politikusai együtt állnak a színpadon, hogy kiálljanak a törvény ellen. Majd arról beszélt, hogy a parlamentben mocskos és szégyenteljes politika zajlik. "Nézzenek rá ezekre a nőkre, akik a molinót vitték, és nézzenek rá Orbán Viktor kormányára. Én azt mondom, tessenek választani" - mondta, majd arról beszélt, hogy a nők többé nem maradnak csöndben.

"Nem azért jöttem ma ide, mert Soros György ide küldött" - kezdte beszédét Vadai Ágnes. Hanem azért, mert "szeretem a hazámat, mint midenki más, de elegem van" - folytatta, amire a tömeg is skanálni kezdte, hogy elege van. Lenéznek mindenkit, átgázolnak mindenkin, elűznek mindenkit, miközben megtűrik maguk közt a csalókat, nőverőket, rablókat, sorolta a sérelmeket. "Csak minket nem" - mondta, majd azt üzente Kövér Lászlónak, hogy "büntess, László, büntess!". Ezután a parlamenti ellenzék összefogását sürgette.

Tüntetők az Alkotmány utcában
photo_camera Tüntetők az Alkotmány utcában Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

A jobbikos Varga-Damm Andrea azt hangsúlyozta, hogy büszke jobbikos, de ez ellen a kormány ellen bárkivel összefog. Orbán Viktort idézve azt üzente a magyaroknak, ő tényleg hisz a szeretet és az összefogás erejében és erre bíztat mindenkit. 

17.43:  Lukácsi Katalin Beer Miklós püspök levelét olvasta fel. Beer arról írt, hogy minden polgárnak joga van tüntetni a neki nem tetsző törvények ellen, és tiszteli azokat, akik a fagyban tüntetnek. Ugyanakkor elítélte az erőszakot, a rendőrök provokálását, a karácsonyfa és a szánkók felgyújtását. "Tartsátok szem előtt önbecsüléseteket" - írta a püspök, aki szerint az ilyen szélsőséges helyzetekben kell megőriznünk azt, ami megkülönböztet a többi élőlénytől. "Békésen álljatok ki az igazatokért" - üzente.

Lukácsi Katalin felolvassa Beer Miklós levelét
photo_camera Lukácsi Katalin felolvassa Beer Miklós levelét Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

Szabó Tímea következett. "Ez az a síp, amivel a rabszolgatörvény elfogadásakor belefütyültem Orbán Viktor arcába" - kezdte sípját felmutatva a tüntetők üdvrivalgása közepette. "Az a miniszterelnök, akinek fontosabbak a Kossuth téri díszszánkók, mint magyarok millióinak sorsa, az menjen el kirakatrendezőnek" - mondta. Szerinte a túlóratörvény "családok százezreit" fogja szétzúzni. Olyanokét, mint a rendőröké, akik "még mindig nem kapták meg a túlórapénzt" - mutatott maga mögé, a Parlament előtt sorakozó rendőrökre. Válaszul a tömeg sztrájkot követelt. 

photo_camera Szabó Tímea Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

17.40: Nyolc rendőr letepert es kivitt egy embert a tömegből, aki igy látványosan kötekedni akart. Nagy tapsot kaptak a rendőrök, miután a színpadon is bemondták, hogy provokátor próbálta megzavarni a rendezvényt. 

17.35: A visszavonult bíró után ellenzéki politikusnők léptek a színpadra. Elsőként Bangóné Borbély Ildikó beszélt. "Egyike vagyok azoknak, akiket megbüntettek azért, mert kiálltunk a munkásokért. Kiálltunk mellettetek" - mondta, majd arról beszélt, hogy a hatalom most mindenkit megbüntet. A végén Kövér László üzenetét idézte arról, hogy a tüntetőknek fel kéne nőnie. "Felnőttünk" - kezdett skandálásba, és a tömeg csatlakozott hozzá. 

A Liberálisok pártot képviselő Bősz Anett azt mondta: "ugyanazok a jogok illetnek meg bennünket, benneteket, mint bármelyik nyugat-európai munkavállalót" - mondta, és hogy „teljesen mindegy, hogy milyen napot írunk, alapvető jogainkban egyetlen kormány sem sérthet meg minket”. 

Demeter Márta, az LMP társelnöke tisztességes megélhetést követelt az embereknek. "Elég volt a multik, és az ország érdekeit kiárusító politikusok uralmából" - mondta. "Ez a kormány csak az erőből ért. Nem az erőszakból, az táplálja" - mondta, majd arról beszélt, hogy "a rezsim sokkal gyengébb, mint amilyen képet próbál mutatni magáról". Negígérte, hogy a túlóratörvényt az elsők közt törlik el, ha hatalomra kerülnek.

Bangóné Borbély Ildikó beszél, további politikusnők a színpadon
photo_camera Bangóné Borbély Ildikó beszél, további politikusnők a színpadon Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

17.26: Szepesházi Péter lemondott bíró, ügyvéd a közigazgatási bíróságok kialakításáról beszélt - illetve beszélt volna, mert inkább a rendes bíróságokról beszélt, ahol szerinte alulfizetett dolgozók és megfélemlített bírák dolgoznak. Megemlítette, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai nem kapnak kellő kárpótlást. De ezeken a bíróságokon valamennyire még létezik bírói függetlenség. Szerinte erre a közigazgatási bíróságokon már nincs semmilyen garancia.

Szepesházi Péter, lemondott bíró
photo_camera Szepesházi Péter, lemondott bíró Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

17.15: Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke
arról beszél, hogy a kormány semmibe veszi a dolgozókat, és csattanós választ kell adni neki. Nem vagyunk Soros-bérencek, hanem dolgozó emberek vagyunk, ellentétben az urizáló képviselőkkel - mondja. A tömeg „Mocskos Fidesz” skandálással helyesel. Óriási füttykoncert kíséri a beszédet. 

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke
photo_camera Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

17.07: G Ras énekel és beszél felváltva. Politikusok is szép számmal vannak a tömegben.

A kormányellenes megmozdulások állandó résztvevője, G-Ras énekel az Alkotmány utcai színpadon.
photo_camera Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség
photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

17.05: Bekanyarodott a menet vége is, hamarosan beszédek következnek. Nagyjából 10 ezer ember zsúfolódott össze az Alkotmány utcában. 

16.55: A tüntetésre fellállított színpad mögött, a Kossuth téren a rendőrség nagy erőkkel vonult fel a Parlament előtt. 

photo_camera Fotó: Horváth Bence / 444

16.45: Célegyenes: az Alkotmány utcához értek a felvonulók. Az utca végén, a Kossuth Tér előtt már áll a színpad, ahol a beszédek lesznek. Nagyjából 10 ezres tömeg vonult végig a városon, de még mindig érkeznek a Bajcsy felől a Kossuth tér irányába. 

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

16.30: A Nyugati pályaudvarhoz ért a tömeget felvezető molinó. Békésen vonulnak az emberek. Felcsendülnek szórványosan a hagyományos tüntetésslágérek („Mocskos Fidesz”, „Gyertek velünk”, „Elkúrtad”). 

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: Dimány András/Képszerkesztőség
photo_camera Fotó: Urfi Péter / 444

16.15: Az Oktogonhoz ért, és a nagykörútra fordult a menet eleje, de az Andrássyn szinte végig kígyózik a tüntető tömeg, amely már több ezresre duzzadt. A Terror Házát külön fujjolással köszöntötték a menetelők. 

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

15:40: Helyszíni tudósítónk jelentése szerint megindult a Hősök terén gyülekező sokaság. A menet eleje már a Bajza utcánál járt, de a téren még sokan voltak, így tudósítónk úgy becsli, már több ezren dacolhatnak a mínuszokkal.

Apropó, mínuszok, nagyon hideg éjszakánk lesz, és a jövő héten végig télies marad az időjárás.

photo_camera Fotó: Ács Dániel / 444
photo_camera Fotó: Ács Dániel / 444

A Hősök terén gyülekeztek

Ahogy a túlóratörvény elfogadása óta majd' minden nap, úgy vasárnapra is tüntetés, tüntetéseket jelentettek be Budapesten 15 órára. A tüntető tömeg ezúttal előre bejelentett útvonalon vonul, a tüntetés délután három órakor a Hősök teri gyülekezővel kezdődött. A tüntetés első fél órája zenés gyülekezővel telt, a menet végül 15:40 körül indult el az Oktogon felé. A résztvevők számát ekkor valamivel ezer fölé becsülték a téren, de azóta folyamatosan duzzad.

A tömeg az Andrássy úton vonul majd az Oktogonig, ahol egy jobbkanyar után a körúton haladnak tovább a Nyugati térre. Itt egy balkanyarral ráfordulnak a Bajcsy-Zsilinszky útra, ahonnan szinte azonnal az Alkotmány utcába kanyarodik majd a menet. Ennek a végében, a Kossuth tér torkolatánál áll a színpad, itt hangzanak majd el a beszédek. Biztosan felszólal Donáth Anna, a Momentum alelnöke, akit csütörtökön állítottak elő a Parlament elől.

A tüntetés előtt az ellenzéki pártok provokáció veszélyére hívták fel a figyelmet, amit a belügyminisztérium visszautasított.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
Folyamatosan gyűlnek a tüntetők a Hősök terén.
photo_camera Folyamatosan gyűlnek a tüntetők a Hősök terén. Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: 444.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.