A tüntetés előtt az ellenzéki pártok közös nyilatkozatban figyelmeztetnek a provokátorokra, a belügy a szervezőkre mutogat

A vasárnapi tüntetés előtt a parlament ellenzéki pártjai közös nyilatkozatban figyelmeztettek arra, hogy „a kormány érdekében provokátorok és más kétes elemek készülnek megzavarni” a túlóratörvény elleni megmozdulást. Az írták: „Az ellenzék nem kér a Fidesz által felkért provokátorokból!” 

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független parlamenti képviselők azt követelik Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy biztosítsa a magyar állampolgárok békés gyülekezéshez való jogát.  Elvárják, hogy a rendőrség kiemelje a tömegből a provokátorokat és a jogszabályoknak megfelelően járjon el velük szemben. A tüntetőktől pedig azt kérik, hogy ne üljenek fel a provokációnak és őrizzék meg a tüntetés békés jellegét.

Közben Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a  Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy  az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.

Majd vasárnap délután a Belügyminisztérium is reagált az összellenzéki nyilatkozatra. Azt írták: „a rendőrség az elmúlt héten a fővárosban előzetesen bejelentett vagy előzetes bejelentés nélkül tartott demonstrációk biztosítása során nem tekintette provokátornak azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik a gyűléseken rendbontó magatartást tanúsítottak és nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták. Az Országgyűlés épületét védő rendőrsorfalra támadtak, megpróbálták azt áttörni. Eltűrték vagy részesei voltak a biztosításban résztvevő rendőrök tojással, pirotechnikai eszközökkel, különféle tárgyakkal történő megdobálásának, és ezzel 15 szolgálatát teljesítő rendőr sérülését okozták.

A Belügyminsztérium a közleményében azt is felhozta a szervezőknek, hogy nem távolították el a rendbontókat a gyűlésekről. Végül a minisztérium felszólította a gyűlés szervezőjét és az ellenzéki pártok vasárnap kiadott közleményét aláíró politikusokat, hogy tartsák és tartassák be a demonstráció résztvevőivel Magyarország törvényeit, a rend fenntartásában működjenek együtt a rendezvényt biztosító rendőrséggel.

Vasárnap délután 3-ra újabb tüntetés szerveződik a túlóratörvény ellen a Hősök terére. A menet onnan vonul Andrássy úton az Oktogon felé, majd a Teréz körúton a Nyugati térig haladnak. A Nyugati tértől pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton befordulva az Alkotmány utca végén felállított színpadnál áll meg a menet. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.