Az MTVA-ban éjszakázott a 13 ellenzéki képviselő

POLITIKA
2018 december 17., 04:54
comments 2373
  • Vasárnap a túlóratörvény elleni eddigi legnagyobb tüntetés zajlott Budapesten, a hivatalos tüntetés lezárása után több ezren vonultak át, javarészt gyalog, az MTVA székházához Óbudára.
  • Kilenckor parlamenti képviselők mentek be az épületbe, hogy beolvastassák követeléseiket. 
  • A tizenhárom ellenzéki képviselő a közmédia székházában töltötte az éjszakát. A petíciót beolvastatni nem sikerült. 
  • Reggel hatra a sminkszobáig jutottak. Az élő adást adó stúdiót fegyveres biztonsági őrök védik. 

Szél Bernadett és Hadházy Ákos feljelentést tettek.

A székházban tartózkodó jobbikos Jakab Péter felhívta a rendőrséget, hogy intézkedést kérjen. Mint a Jobbik élőjében elhangzik, egyszer már próbálkozott, kevés sikerrel. Hosszas várakozás után közölték vele, a kérést továbbították a helyszínen lévő rendőröknek. Az ügyeletes azt kérte, a helyszíni erőktől kérjen információt. „Én megyek a rendőrhöz? A rendőr jöjjön ide”. Az intézkedést azért kérte, mert a biztonsági őr azt mondta neki, ha egyszer elhagyja az épületet, többé nem engedik vissza. Ahhoz kérte a hatóságok segítségét, hogy képviselőként ellenőrizhesse a közmédia tevékenységét, mert jelenleg ebben az őrök akadályozzák.

link Forrás

Mesterházy Attila kiment az épület elé, szerinte nyugodt odabent a hangulat. Az MSZP összehívta az összes megyei vezetőjét, hogy megbeszéljék, hogyan tovább. 
  

A szocialista képviselők elindultak megkeresni Papp Dánielt. Eddig nem találták, de megismerkedtek a tévé egy külsős vágójával, aki sok sikert kívánt nekik.

Az MTVA vezetője nem tárgyal az ellenzéki képviselőkkel, inkább beküldte maga helyett Óbuda jegyzőjét, hogy kezdeményezzen birtokvédelmi eljárást.

Az MSZP is várja a tüntetőket ma este a köztévé székházánál, az eseményt Facebookon hirdették meg. 

Ebédidő van, a szocialisták pizzát osztogatnak, most meg 5 kg banán érkezett az épület elé. Schmuck Ezsébet a rendőröket is megkínálta pizzával, de nem fogadták el. Egyelőre bizonytalan, mi lesz a maradék kajával.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője a székház híradójának szerkesztősége előtt próbálta telefonon elérni a hírigazgatót, sikertelenül. Ezután a helyettesével próbálkozott, aki azt mondta, sajnos rossz a vonal, majd kinyomta a képviselőt. A jobbikosok több mint egy órája próbálnak keríteni egy szerkesztőt, akivel beszélhetnének, eddig mindhiába.

Este hatra újabb demonstrációt hirdetett meg Hadházy Ákos Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon! néven. 

Molnár Zsolt: Olyanra eddig még nem került sor, hogy egy közintézményben fizikailag bántalmazzanak képviselőt. A MSZP képviselői sajtótájékoztatót tartottak a székház előtt.

link Forrás

Úgy tűnik, minimum estig az épületben maradnak az ellenzéki képviselők.

A köztévé biztonsági emberei leteperték a DK képviselőjét, Varju Lászlót. A képviselőre akkor vetették rá magukat, amikor megpróbált bejutni a folyosóról a stúdióba.

link Forrás


Szilágyi György jobbikos képviselő és társai bejutottak a híradó szerkesztőségéhez, az üvegfalon keresztül nézik a munkát, és azt kérik a biztonsági őrtől és az arra járó dolgozóktól, szóljanak a felelős szerkesztőnek. Az egyik munkatársa azt mondta a képviselőnek, ennek rossz vége lesz. A köztévé hírszobáját székkel zárták el, se ki, se be nem tudnak menni az ott dolgozók. 

A híradó szerkesztőségénél, ahol a jobbikosok keresik a szerkesztőt, megjelent a biztonsági szolgálat vezetője, aki nem válaszolt a képviselő kérdéseire, viszont megkérdezte, ők voltak-e azok, akik átmásztak a kerítésen. Egyébként így jutott be Tordai Bence és Mesterházy Attila is. 

link Forrás

A Mérce.hu élőben jelentkezik a köztévétől, ahol ellenzéki képviselők próbálnak átmászni a kerítésen, az MSZP-s Bangónét pedig öt biztonsági őr teperte le a Jobbik live-ja szerint. A képviselő és Kunhalmi Ágnes útját most is elállják. 

Az épületben Ujhelyi István, Szanyi Tibor szocialista EP-képviselők és Ungár Péter, Varju László, Vadai Ágnes, Székely Sándor, Kunhalmi Ágnes, Kepli Lajos, és Varga-Damm Andrea tartózkodik. 

Ujhelyi elmondása szerint 

négyszer tett rendőrségi bejelentést, de mindig csak ígéretet kaptak az intézkedésre.

Ujhelyi István és Szanyi Tibor EP-képviselő is megérkeztek reggelre az MTVA székházába a késő este óta ott lévő országgyűlési képviselők mellé, akikkel még mindig nem egyeztetett a biztonsági őrökön kívül senki. 

A közmédia nem csak a műsorában, de a Híradó honlapján sem tartja elég fontosnak az ellenzéki képviselők jelenlétét.

Szél Bernadették kora reggel összefutottak az épületben Kovács Kokó Istvánnal, aki azzal hárította el kérésüket, hogy ő csak egy sportriporter az M4-en. A fegyveres biztonsági őrök által elzárt stúdióból az ott lévő tévéseket sem engedik ki, nehogy a képviselők bejussanak. Kunhalmi Ágnes elmondása szerint dulakodás is volt a biztonsági őrökkel. Bősz Anett szerint az MTVA épületében a dolgozók mozgását is korlátozták, a munkába érkezők meglepve tapasztalják, hogy nem működnek belépőkártyáik.

Közben elindult az M1 élő műsorfolyama, a reggel hatos Híradó vezető híre nem az volt, hogy 13 ellenzéki képviselő éjszakázott az épületükben, hanem, hogy "a bevándorláspárti erők tüntetésekkel helyezték nyomás alá a kormányokat Európa-szerte." A Híradóban pár másodpercig foglalkoztak a vasárnapi tüntetésekkel,

arról egy szó sem volt, hogy ellenzékiek lennének az épületben.

link Forrás

Fél hét után Szanyi Tibor bejelentést tett a rendőrségen, hogy fegyveres biztonsági őrök korlátozzák a képviselőket szabad mozgásukban az MTVA épületében. Ujhelyi elmondása szerint a bejelentésüket regisztrálták, egyelőre érdemi intézkedésnek nyomát nem látták.  

Hadházy Ákos elmondta, hogy korábban időpontot kért a közmédia igazgatójától, de Papp Dániel azzal utasította el a független országgyűlési képviselő kérését, hogy nem ér rá, kérdezzen írásban. 

link Forrás

A képviselők útjába állított biztonsági őrök, akiknek amúgy túlórázniuk kellett, olyan indokkal állják el az irodák felé vezető utat, hogy

"csúszós a lépcső."

Hadházy Ákos erre a lépcsőkorlátján, kívülről mászott fel az emeletre. Miután felmászott, dulakodás kezdődött. Három-négy fegyveres biztonsági őr taszította le az emeletről, majd vitte földre Hadházyt.

Ezután Hadházyt erőszakkal kivitte az épület aulájába 4-5 biztonsági őr.

A Hadházy Ákos után siető Szél Bernadettet is erőszakkal kidobták. Az épület előtt lévő rendőrök elmondták, hogy intézkedni fognak. 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.