Békéscsabán az Orbán takarodj, Szegeden a Mocskos Fidesz zengett

A vidéki nagyvárosokban is az utcára vonultak a túlóratörvény ellen tiltakozó tüntetők. Győrben a szervezők szerint hétszázan voltak, Miskolcon pedig sávfoglalással demonstráltak. A borsodi nagyvárosban hétfőre is keddre is terveznek hasonló megmozdulásokat. 

A győri tüntetés a túlóratörvény ellen a Széchenyi téren.

Debrecenben hógolyóval dobálták meg a Fidesz debreceni székházát, Veszprémben pedig százötvenen vettek részt a kormányellenes demonstráción. Itt hiába várták Orbán Viktort, pedig úgy volt, a miniszterelnök részt vesz az ünnepi szentmisén és Márfi Gyula érsek születésnapján. A tüntetés szervezői hangsúlyozták, nem az ünnepséget akarják megzavarni. A terv szerint boldog karácsonyt kívántak volna Orbánnak, ehelyett végül a nagyjából 150 fős tömeg békés felvonulást rendezett. Kevésbé volt békés a hangulat Békéscsabán, ahol a Magyar Narancs beszámolója szerint háromszáz dühös ember tüntetett. 

A békés megyei városban Körömi János civil aktivista pénteki felhívása nyomán vasárnap délután 4 órakor gyülekezett a tömeg. Körömi a Narancsnak elmondta: amikor legutóbb, másfél évvel ezelőtt szervezett a békési megyeszékhelyen tüntetést, kilencen jöttek el, és a Mészáros Lőrinc kezében lévő megyei napilap öt emberről írt. Vasárnap délután azt kérdezte a megjelentektől Körömi: most, hogy több százan vagyunk, mit írnak majd? 

Hasonló nagyságrendű demonstráció Békéscsabán az internetadó elleni tiltakozás óta nem volt.

A becslések szerint nagyjából háromszáz fős tömeg Békéscsaba főutcáján, az Andrássy úton végigsétálva a Kossuth-szoborhoz ment. Útközben zúgtak az „Orbán takarodj!”, a „Fidesz-maffia”, valamint a Kövér Lászlót és Kósa Lajost bíráló rigmusok, de gyakran elhangzott az „Aki dudál, velünk van!” és a „Csatlakozzatok!” is. 

„Ebben az országban senki sem vagy, ha más nézeteket vallasz. Ma a magyar ember azért dolgozik, hogy Orbán Viktor és barátai meggazdagodjanak” – ezeket egy gimnazista mondta Szegeden a rabszolgatörvény elleni tüntetésen a Szeged.hu beszámolója szerint. A helyszínen Tordai Bence is felszólalt, a képviselő arról beszélt, Orbán Viktor hatalmát próbálja szimbolikusan lebontani. „Bevallom, elschmittpaliztuk Botka László ötletét, és mi is azt javasoljuk a munkáltatóknak, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt” – mondta a PM politikusa.

A vidéki nagyvárosok közös blogján lehet olvasni a demonstrációkról és a további tervezett tüntetésekről.

A címlapfotót a Szeged.hu-tól kölcsönöztük, a képet Szabó Luca készítette.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.