“Dirty Fidesz!” - A fél világsajtó a budapesti tüntetésekkel foglalkozik

Talán az ismert világlapok beszámolóinál is jobb fokmérő, hogy a budapesti kormányellenes tüntetésekről már a finn tévéhíradók is kiemelt helyen számolnak be.

De ezzel nemcsak ők vannak így.

A Guardianen hétfőn délelőtt az "Ellenzéki képviselők támadják Orbán rabszolgatörvényét az állami tévé előtti tüntetésen" című cikk volt a vezető anyag. 

A brit lap szerint Orbán Viktor kormánya ritkaságnak számító, kitartó tüntéssorozattal szembesül, aminek a betetőzéseként ellenzéki parlamenti képviselők egy csoportja a köztévé széházában töltötte az éjszakát. A cikk kiemelt helyen említi, hogy hétfőn hajnalban Hadházy Ákos képviselőt a biztonsági őrök erőszakkal eltávolították az épületből, de a társai odabent éjszakáztak.

A Reuters hírügynökség több anyagban is foglalkozik a budapesti eseményekkel. Az egyik  tudósítás az ellenzéki képviselők kidobását emelte a címébe. A cikk kezdőmondata: “Biztonsági őrök hétfőn kidobtak két független parlamenti képviselőt a köztévé épületéből, miután fel akartak olvasni egy petíciót, egy nappal azután, hogy a rendőrség könnygázt vetett be a demokráciáért tüntetők ellen Budapesten.”

A másik, a levegőbe füstgyertyát emelő Donáth Anna Momentum-elnök fotójával illusztrált Reuters-beszámoló az egyik traszparens szövegét idézi a címében, úgyis mint All I want for Christmas is demokrácia. A cikk szerint a vasárnapi volt “egy héten belül a negyedik és legnagyobb tiltakozás az ellen, amit a jobboldali nacionalista Orbán Viktor egyre önkényesebb uralmának tartanak”.

A New York Times cikkéből az amerikai olvasók is megismerhetik azt a videót, amin a köztévén biztonsági őrei csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakot követnek el Hadházy Ákos független képviselőn. A téma a külfpoltikai rovat címlapjának tetejéig jutott.

A német közmédia beszámolója szerint több, mint 15 ezren vettek részt vasárnap az utóbbi idők legnagyobb kormányellenes tüntetésén. A DW azt írja, hogy “Sok magyar szemében a tüntetések nemcsak az új túlóratörvényről szólnak, de arról is, amit ők Orbán lopakodó önkényuralmának tekintenek.”

Bár az egész Európai Uniót sokkolták azok a módszerek, amikkel Orbán Viktor, az európai szélsőjobb kedvence megszilárdította a hatalmát, sem ezek, sem a választási rendszer meghekkelése, sem a független sajtó ellehetetlenítése, sem egy amerikai egyetem kiutasítása, sem a kormány által ellenőrzött közigazgatási bíróságok létrehozása nem dühítette fel úgy a magyarokat, mint az évi 400 órás pluszmunkát is lehetővé tevő új túlóratörvény. Ezt az NPR, az amerikai közsszolgálati rádió weboldalának cikke írja.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.