“Dirty Fidesz!” - A fél világsajtó a budapesti tüntetésekkel foglalkozik

politika
2018 december 17., 12:33
comments 251

Talán az ismert világlapok beszámolóinál is jobb fokmérő, hogy a budapesti kormányellenes tüntetésekről már a finn tévéhíradók is kiemelt helyen számolnak be.

De ezzel nemcsak ők vannak így.

A Guardianen hétfőn délelőtt az "Ellenzéki képviselők támadják Orbán rabszolgatörvényét az állami tévé előtti tüntetésen" című cikk volt a vezető anyag. 

A brit lap szerint Orbán Viktor kormánya ritkaságnak számító, kitartó tüntéssorozattal szembesül, aminek a betetőzéseként ellenzéki parlamenti képviselők egy csoportja a köztévé széházában töltötte az éjszakát. A cikk kiemelt helyen említi, hogy hétfőn hajnalban Hadházy Ákos képviselőt a biztonsági őrök erőszakkal eltávolították az épületből, de a társai odabent éjszakáztak.

A Reuters hírügynökség több anyagban is foglalkozik a budapesti eseményekkel. Az egyik  tudósítás az ellenzéki képviselők kidobását emelte a címébe. A cikk kezdőmondata: “Biztonsági őrök hétfőn kidobtak két független parlamenti képviselőt a köztévé épületéből, miután fel akartak olvasni egy petíciót, egy nappal azután, hogy a rendőrség könnygázt vetett be a demokráciáért tüntetők ellen Budapesten.”

A másik, a levegőbe füstgyertyát emelő Donáth Anna Momentum-elnök fotójával illusztrált Reuters-beszámoló az egyik traszparens szövegét idézi a címében, úgyis mint All I want for Christmas is demokrácia. A cikk szerint a vasárnapi volt “egy héten belül a negyedik és legnagyobb tiltakozás az ellen, amit a jobboldali nacionalista Orbán Viktor egyre önkényesebb uralmának tartanak”.

A New York Times cikkéből az amerikai olvasók is megismerhetik azt a videót, amin a köztévén biztonsági őrei csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakot követnek el Hadházy Ákos független képviselőn. A téma a külfpoltikai rovat címlapjának tetejéig jutott.

A német közmédia beszámolója szerint több, mint 15 ezren vettek részt vasárnap az utóbbi idők legnagyobb kormányellenes tüntetésén. A DW azt írja, hogy “Sok magyar szemében a tüntetések nemcsak az új túlóratörvényről szólnak, de arról is, amit ők Orbán lopakodó önkényuralmának tekintenek.”

Bár az egész Európai Uniót sokkolták azok a módszerek, amikkel Orbán Viktor, az európai szélsőjobb kedvence megszilárdította a hatalmát, sem ezek, sem a választási rendszer meghekkelése, sem a független sajtó ellehetetlenítése, sem egy amerikai egyetem kiutasítása, sem a kormány által ellenőrzött közigazgatási bíróságok létrehozása nem dühítette fel úgy a magyarokat, mint az évi 400 órás pluszmunkát is lehetővé tevő új túlóratörvény. Ezt az NPR, az amerikai közsszolgálati rádió weboldalának cikke írja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.