Egymás mellett lengett a romák és a Jobbik zászlója

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A hétfői MTVA-székház előtti tüntetésről készült első élő videónkon, nagyjából a felvétel első órájának végétől látható, de mások is megörökítették, hogy a pártok, civilek és szakszervezetek összellenzéki tüntetésén - több másikon túl - egymás mellett lobogott a Jobbik és a hivatalos cigány nemzeti zászló is:

Fotó: 444 FB

Az elmúlt évek politikailag egyik leglátványosabb és legkülönösebb fejleménye, hogy az Orbán-rendszerrel szembeni elégedettség lassan, de annál nagyobb erővel morzsolja fel az ellenzéki pártok és a kormány által ellenségnek tekintett csoportok közti különbségeket. 

A 2014-ben kezdődött ciklus során néppártosodó, korábban nyíltan uszító és politikai karanténben vergődő Jobbik így egyre közelebb sodródott a többi ellenzéki párthoz. 

Az a Jobbik, amelynek korábbi és több jelenlegi tagja politikai karrierjét a „cigánybűnözőzéssel” alapozta meg és cigányozással ugrotta meg a parlamenti küszöböt, ma már ott vonul, közösen szónokol a baloldali politikusok és pártok oldalán, a jelenleg zajló kormányellenes tüntetések közönségében pedig egymás mellett tüntet a szélsőjobboldali kemény mag és a liberális jogvédő. 

Nyilvánvaló, hogy ezeket a csoportokat semmi nem köti össze, sőt, jelenleg is mély szakadék választja el egymástól - épp ezért árulkodóak ezek a képsorok. Azt mutatják, hogy már ez is másodlagos a kormánnyal szembeni ellenállás ügyéhez képest, a centrális erőtér logikája pedig, ami a Fidesz folyamatos szélre tolódásával már dőlni kezdett, ebben a helyzetben végképp megborulni látszik.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.