Egymás mellett lengett a romák és a Jobbik zászlója

politika
2018 december 17., 21:50
comments 147
link Forrás

A hétfői MTVA-székház előtti tüntetésről készült első élő videónkon, nagyjából a felvétel első órájának végétől látható, de mások is megörökítették, hogy a pártok, civilek és szakszervezetek összellenzéki tüntetésén - több másikon túl - egymás mellett lobogott a Jobbik és a hivatalos cigány nemzeti zászló is:

photo_camera Fotó: 444 FB

Az elmúlt évek politikailag egyik leglátványosabb és legkülönösebb fejleménye, hogy az Orbán-rendszerrel szembeni elégedettség lassan, de annál nagyobb erővel morzsolja fel az ellenzéki pártok és a kormány által ellenségnek tekintett csoportok közti különbségeket. 

A 2014-ben kezdődött ciklus során néppártosodó, korábban nyíltan uszító és politikai karanténben vergődő Jobbik így egyre közelebb sodródott a többi ellenzéki párthoz. 

Az a Jobbik, amelynek korábbi és több jelenlegi tagja politikai karrierjét a „cigánybűnözőzéssel” alapozta meg és cigányozással ugrotta meg a parlamenti küszöböt, ma már ott vonul, közösen szónokol a baloldali politikusok és pártok oldalán, a jelenleg zajló kormányellenes tüntetések közönségében pedig egymás mellett tüntet a szélsőjobboldali kemény mag és a liberális jogvédő. 

Nyilvánvaló, hogy ezeket a csoportokat semmi nem köti össze, sőt, jelenleg is mély szakadék választja el egymástól - épp ezért árulkodóak ezek a képsorok. Azt mutatják, hogy már ez is másodlagos a kormánnyal szembeni ellenállás ügyéhez képest, a centrális erőtér logikája pedig, ami a Fidesz folyamatos szélre tolódásával már dőlni kezdett, ebben a helyzetben végképp megborulni látszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.