New York állam is legalizálná a marihuánát

2018 december 17., hétfő 21:37
49

Hétfőn Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója bejelentette, hogy a jövő évi legfontosabb politikai célja az lesz a törvényhozásban, hogy legalizálják a marihuánát.  

New York kormányzója, Andrew Cuomo Fotó: Drew Angerer/AFP

Ha sikerrel jár, azzal New York lesz a 11. állam az Egyesült Államokban, ahol szabad szívni, és valószínűleg messze nem az utolsó.  

A Reuters híre szerint hasonló lépést fontolgat a szomszédos New Jersey államot vezető John Murphy kormányzó és demokrata párttársai is, bár ott valószínűleg legkorábban 2020-ben kerülhet erre sor.

New York állam az első, tavaly nyáron készített kalkulációk szerint több száz millió dollárnyi plusz adóbevételre számíthatna, ha sikerül elfogadtatni a törvényt, és többek közt megoldást jelenthetne a finanszírozhatatlan New York városi tömegközlekedés miatt keletkezett adósságok rendezésére is, és pénzügyi stabilizálására is. 

Az első számítások szerint a legalizált és szabályozot marihuánapiac New York államban évi 1,7, és 3,5 milliárd dollár közötti forgalmat generálhat. 

Cuomo, aki korábban nem támogatta a teljes legalizációt, hétfőn arról beszélt, hogy  a legalizáció igazságosabb igazságszolgáltatási környezetet teremt, mert nem stigmatizál és tesz bűnözővé olyan embereket, akik nem ártanak a társadalomnak. 

Mivel jövőre a demokraták az állami törvényhozásban és a szenátusban egyaránt többséget élveznek majd, nem látszik akadálya a változtatásnak. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt