A brit kormány felgyorsíthatja a felkészülést a megegyezés nélküli brexitre

külföld
2018 december 18., 11:39
comments 204

A BBC szerint a brit kormány arról tárgyal, hogy felgyorsítsák-e az előkészületeket egy olyan forgatókönyvre, amely szerint Nagy-Britannia jövő márciusban megegyezés nélkül lép ki az Európai Unióból. 

A "no deal" brexit eddig mindig rémforgatókönyvként merült fel, hiszen minden elemzés szerint ez súlyos gazdasági és társadalmi károkat okozna az országnak már nagyon rövid távon is, és évtizedekre visszavethetné a brit gazdaság teljesítményét. 

A mostani bizonytalanságot az okozza, hogy még mindig nem látni, hogyan mehetne át a brit parlamenten az a megállapodás, amire Theresa May miniszterelnök jutott az EU vezetőivel, aminek viszont még May saját pártjában sincs meg a kellő támogatottsága. A minisztériumok most azt fogják átbeszélni, hogy melyik tárca mennyi pénzt tud bekészíteni egy megegyezés nélküli kiesés okozta helyzet kezelésére. 

A hivatalos brexit dátumáig még 101 nap van hátra, és egyelőre senki nem látja, hogyan végződhet ez a történet. James Brokenshire lakásügyi miniszter szerint ugyan lennének következményei egy megállapodás nélküli kiesésnek, de rengeteg munkát fektetnek abba, hogy ha így alakul, akkor minimalizálják a károkat. Szerinte egy ideje már komolyan kellett venniük a "no deal" opciót is, nem mintha ezt szeretnék, de muszáj erre is felkészülniük. 2017 őszén a pénzügyminisztérium 3 milliárd fontot különített el egy ilyen esetre. 

Idén márciusban kiderült, hogy ennek felét 20 kormányügynökség között osztották szét, nemrég pedig az egészségügyi miniszter kérte fel az NHS-t, hogy készítsenek forgatókönyvet arról, mivel járna az egészségügyi rendszerben, ha megegyezés nélkül esnének ki. 

Hétfő este a Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn kezdeményezte, hogy a parlament képviselői nyilvánítsák ki, hogy elvesztették bizalmukat a miniszterelnökben, mivel elhalasztotta a brexites megállapodásról szóló parlamenti szavazást. Ugyanakkor a kormány ellen nem adott be bizalmatlansági indítványt, hiába szorgalmazta ezt több ellenzéki szereplő is. Ez azonban az elemzések szerint nem várható mindaddig, amíg Corybn nem lehet biztos benne, hogy nyertesen jön ki az indítványból, ahogy May se fog változtatni a kivárásra épülő politikáján addig, amíg rá nem kényszerítik erre valahogy.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.