Belügyminisztérium: A szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a rászoruló gyermekeknek szánt szánkók megrongálásával

POLITIKA
2018 december 18., 17:19
comments 598
A kép bal szélén, a parlament délkeleti sarkában az ország karácsonyfája, ettől nem messze gyújtott fel egy csoport egy szánkót
photo_camera A kép bal szélén, a parlament délkeleti sarkában az ország karácsonyfája, ettől nem messze gyújtott fel egy csoport egy szánkót Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Íme a Belügyminisztérium közleménye:

„Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese állásfoglalásában Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál. Egy olyan rendőri beavatkozásra, ahol a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.

Budapesten a magyar rendőrség - annak ellenére, hogy folyamatos és aktív támadásoknak volt kitéve - higgadt maradt. Tömegoszlatásra nem került sor, a gyűlések békés résztvevői úgy távozhattak, hogy nem kerültek kapcsolatba a rendőrökkel.

A magyar rendőrség nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot. Annak ellenére nem, hogy a »békés« gyülekezők 15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak. Nem békések azok, akik azt skandálják, hogy »Égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!« Nem békések, akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat, akik úgy nyomták saját sorstársaikat a rendőrsorfalra, hogy onnan a rendőröknek kellett az eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdőket még súlyosabb sérüléseik elől kimenekíteni.

A szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a Nemzet Karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkó kerítés megrongálásával, a szánkók ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakcselekmény - ezeket tüntetők követték el.
A tájékozatlan igazgatóhelyettes a budapesti események kapcsán emelte fel a hangját. Vajon látja, hallja, mi történik Brüsszelben?”

Az Amnesty International egyébként arról adott ki közleményt, hogy az elmúlt napok tüntetései során többször előfordult, hogy a rendőrség figyelmeztetés nélkül vetett be könnygázt és paprikasprayt, és hogy az Amnesty elfogadhatatlannak tartja a békés tüntetőkkel szembeni kollektív és figyelmeztetés nélküli kényszerítőeszközök aránytalan használatát. Azt is mondták, hogy a képviselőknek joguk volt az MTVA székházában lenni, a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László elleni incidenst alaposan ki kell vizsgálni, és a felelősöket bíróság elé kell állítani, mert példátlan, hogy magyar országgyűlési képviselőket fizikai erőszakkal dobjanak ki egy közintézményből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.