Belügyminisztérium: A szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a rászoruló gyermekeknek szánt szánkók megrongálásával

A kép bal szélén, a parlament délkeleti sarkában az ország karácsonyfája, ettől nem messze gyújtott fel egy csoport egy szánkótFotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Íme a Belügyminisztérium közleménye:

„Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese állásfoglalásában Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál. Egy olyan rendőri beavatkozásra, ahol a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.

Budapesten a magyar rendőrség - annak ellenére, hogy folyamatos és aktív támadásoknak volt kitéve - higgadt maradt. Tömegoszlatásra nem került sor, a gyűlések békés résztvevői úgy távozhattak, hogy nem kerültek kapcsolatba a rendőrökkel.

A magyar rendőrség nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot. Annak ellenére nem, hogy a »békés« gyülekezők 15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak. Nem békések azok, akik azt skandálják, hogy »Égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!« Nem békések, akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat, akik úgy nyomták saját sorstársaikat a rendőrsorfalra, hogy onnan a rendőröknek kellett az eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdőket még súlyosabb sérüléseik elől kimenekíteni.

A szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a Nemzet Karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkó kerítés megrongálásával, a szánkók ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakcselekmény - ezeket tüntetők követték el.
A tájékozatlan igazgatóhelyettes a budapesti események kapcsán emelte fel a hangját. Vajon látja, hallja, mi történik Brüsszelben?”

Az Amnesty International egyébként arról adott ki közleményt, hogy az elmúlt napok tüntetései során többször előfordult, hogy a rendőrség figyelmeztetés nélkül vetett be könnygázt és paprikasprayt, és hogy az Amnesty elfogadhatatlannak tartja a békés tüntetőkkel szembeni kollektív és figyelmeztetés nélküli kényszerítőeszközök aránytalan használatát. Azt is mondták, hogy a képviselőknek joguk volt az MTVA székházában lenni, a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László elleni incidenst alaposan ki kell vizsgálni, és a felelősöket bíróság elé kell állítani, mert példátlan, hogy magyar országgyűlési képviselőket fizikai erőszakkal dobjanak ki egy közintézményből.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.