Bronzszobrot emeltek Titónak Montenegróban

Történelem
2018 december 18., 13:02
comments 31

Szobrot emeltek Josip Broz Titónak, az egykori Jugoszlávia örökös elnökének kedden Podgoricában, abban a városban, amelyet 1946-tól 1992-ig Titóvárosnak, vagyis Titogradnak hívtak.

photo_camera Josip BroNz Tito Fotó: Risto Bozovic/AP

Ivan Vukovic, a montenegrói főváros polgármestere az avatásról azt mondta: nem az egykori Jugoszláviát sírják vissza, azaz nem jugónosztalgiából emelték a szobrot, hanem hogy bizonyítsák Montenegró antifasiszta elhivatottságát. 

Podgoricát 1946-ban a jugoszláv elnök tiszteletére nevezték át Titográddá, és csak egy 1992-es népszavazás után kapta vissza eredeti nevét. 

A Tito-szobrot  abból az alkalomból avatták fel, hogy 1944-ben, a második világháború idején december 19-én szabadult fel Podgorica a német megszállás alól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.