Elhalasztották Michael Flynn ítéletét, bár a bíró azt mondta, „eladta a hazáját”

2018 december 18., kedd 20:00

Az amerikai szövetségi bíróság elhalasztotta az ítéletet Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó ügyében, bár a keddi tárgyalási napon a bíró kijelentette, hogy a nyugalmazott tábornok „eladta a hazáját”.

Michael Flynn tábornok a Trump-torony liftjében 2017. január 4-én, egy héttel azután, hogy telefonon beszélt Szergej Kiszljak orosz nagykövettel. Fotó: Timothy A. Clary/AFP

Az ítélet elhalasztása lehetővé teszi, hogy a vádlott továbbra is együttműködjön az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat végző, Robert Mueller vezette bizottsággal, ami ezen a szálon is folytathatja a vizsgálatot azokról a kapcsolatokról, amik a 2016-os elnökválasztás idején vélhetőleg léteztek a Trump-kampány munkatársai és orosz ügynökök között. Az együttműködésért cserében Flynn elkerülheti a börtönbüntetést.

„Maga kiárusította az országát”

– mondta Emmet Sullivan kerületi szövetségi bíró a tárgyaláson, és ez a vélemény felveti a lehetőségét annak, hogy Flynn annak ellenére is börtönbe kerüljön, hogy Mueller ezt nem kérte. Muller szerint Flynn „lényegi” információkkal szolgált az Oroszországgal való kapcsolatokról, ezért számíthat enyhébb elbánásra. (MTI)