Évi 500 millió eurót szedne be a legnagyobb techcégektől Franciaország

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Január elsejétől lép életbe az új adó Franciaországban, amelyet a digitális óriásvállalatok, így a Google és a Facebook kell majd megfizessenek. Ezt hétfőn jelentette be Bruno Le Maire gazdasági miniszter. 

Emmanuel Macron kormánya sokat próbálkozott azzal, hogy létrehozzanak egy összeurópai digitális adócsomagot, de nem jártak sikerrel, úgyhogy végül nemzetállami szinten léptek. A várakozások szerint az új adónemből évi 500 millió euró folyhat majd be a költségvetésbe. 

A korábbi tervek még a márciusi bevezetésről szóltak, mert akkor még abban bíztak, hogy megvalósulhat egy EU-s szintű adóztatás. Vasárnap azonban Edouard Philippe miniszterelnök jelezte, hogy a francia kormány kész hamarabb lépni. Az új adónem arra is jól jön majd a francia kormánynak, hogy a sárgamellényes tiltakozások hatására bejelentett gazdasági változtatásokat, például a minimálbéremelést finanszírozni tudják

A francia techadó jelentősen hasonlít majd arra a tervezetre, amit az Európai Bizottság javasolt, de ez nem csoda, hiszen azt a tervezetet nagyban befolyásolta a francia álláspont. Az új adó azokat érinti majd, akik netes hirdetésekből, platformok üzemeltetéséből és személyes adatok értékesítéséből tesznek szert bevételre. (Politico)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.