Emmanuel Macron úgy véli, részben felelős azért, hogy idáig fajult a helyzet Franciaországban

POLITIKA
2018 december 10., 19:31
comments 200

Hétfő este szólt először a sárgamellényes tüntetőkhöz Emmanuel Macron francia elnök. Az elmúlt hetekben egyre eszkalálódó, és tömeges letartóztatásokhoz és sérülésekhez vezető demonstrációk az üzemanyagadó bejelentésének hatására indultak el, de azóta általánosnak mondható, elsősorban az alsó-középosztálybelieket magával ragadó elégedetlenségi hullámot váltottak ki.

photo_camera Fotó: Irina Kalashnikova/Sputnik

Macron hétfőn esti beszéde előtt találkozott a munkavállalók képviseleteivel és a szakszervezetekkel, a négy órás megbeszélés során azonban nem árulta el, milyen beszédet fog mondani. 

Az elnök alig több mint 10 perces beszédében mindenekelőtt elítélte a tüntetések során történt erőszakos cselekményeket, és ígéretet tett arra, hogy az elkövetőket meg fogják büntetni. Elismerte, hogy a kormány talán nem reagált elég gyorsan a demonstrációkra, és hozzátette, ezért részben ő is felelős, de hangsúlyozta, nincs az a harag, ami elfogadhatóvá tenné azt, hogy a tüntetők rendőrökre támadjanak vagy boltokat fosszanak ki. 

„Néha talán úgy tűnt, hogy nem is érdekel”

 -  mondta, amikor arról beszélt, a kormány nem kezelte jól a kialakult helyzetet.

A kissé bocsánatkérő hangulatú beszédben hangsúlyozta, megérti a haragot, ami a tüntetőket vezeti, és jobban és hamarabb figyelni kellett volna azokra, akik kétségbeesésükben végül az utcákra vonultak. „Gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és nagy változásokat ígért, többek között havi extra 100 eurót a minimálbérből élőknek, valamint komoly adóreformokról is beszélt. Azt mondta, csökkentik a nyugdíjasok adóterheit, de a szupergazdagokra kivetett luxusadót nem állítják vissza.  

Úgy véli, Franciaország történelmi pillanatot él át, és azt ígérte, nem fogja elfelejteni azt a haragot, amit az elmúlt hetekben tapasztalt. Az állampolgárokat arra kérte, adjanak még egy esélyt a kormánynak. Szó esett az oktatási rendszerről is, melyet szerinte „újra fel kell találni és helyre kell állítani”, hogy a diplomázók könnyebben találjanak munkát azután, hogy lediplomáztak. „Azt szeretném, ha megtalálnánk a módját, hogy közösen keveredjünk ki ebből” - tette hozzá.

Kiemelte, a változások csak akkor lehetségesek, ha a nemzet összefog, és hogy mindent, amit tesz, azért teszi, mert szereti Franciaországot. Azt tartja a legfontosabbnak, hogy helyreálljon a rend, és megnyugodjanak a kedélyek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.