Elfogadta az ENSZ a globális migrációs megállapodást

politika
2018 december 19., 16:30
comments 245
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megnyitja a klímacsúcsot a lengyelországi Katowicében 2018. december 3-án.
photo_camera Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a lengyelországi Katowicében 2018. december 3-án. Fotó: Janek Skarzynski/AFP

Az országok döntő többsége megszavazta az ENSZ globális migrációs csomagját New Yorkban - írja a Euronews. 

Az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén 152 ország szavazott igennel, 12 tartózkodott, és mindössze 5 nemmel a megállapodásra. 

Az öt ellenálló ország között volt az Egyesült Államok és Magyarország is. A csomag irányvonalakat fektet le arról, hogyan lehet globális szinten biztonságosan és rendezetten kordában tartani a legális migrációt.  

Az Egyesült Államok már a csomagról szóló tárgyalások első fázisában kilépett, Magyarország, bár fenyegetőzött a felállással, és eszementnek nevezte a tervet, végig részt vett az egyeztetéseken. 

A magyar kormány ellenezte a megállapodást, és jelezte, nagy hibát követ el az ENSZ annak elfogadásával, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdán pedig azt mondta, a megállapodás felér Európa elárulásával. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.