Saját szerkesztősége előtt tüntetett az újságíró, utána már nem fért hozzá a szerkesztőségi rendszerhez

politika
2018 december 19., 12:55
comments 134

Szerda reggel felmondott a Kaposvarmost.hu egyik újságírója, Bogdán Erik. Bogdán lapunknak - és több más újságnak is - megküldött levelében azt írta, hogy december 18-án, kedden üvöltözésig fajuló vitába keveredett az újság főszerkesztőjével, M. Schenk Tündével arról, hogy ő beszámolna az aznap estére a Kapos TV és a Kaposvarmost.hu szerkesztősége elé szervezett ellenzéki demonstrációról, amelyen az ellenzéki pártok öt pontos követelését próbálták bejuttatni az újságba.

Bogdán állítja, hogy a vita konklúziója az lett, „hogy nem készül beszámoló a demonstrációról, ha készül, akkor csakis azután, miután azt megbeszélték a városvezetéssel”. Ennek ellenére ő délután hírügyeletesként kiment a tüntetésre, ám amikor a tüntetés után újra munkába állt, már nem fért hozzá a lap szerkesztőségi rendszeréhez. Állítása szerint egy kollégája is megerősítette, hogy „a városvezetés - mint később kiderült, a főszerkesztő beleegyezése nélkül - megvonta tőlem a hozzáférést az oldal felületeihez”. Ezután másnap, vagyis ma, szerda reggel felmondott.

Megkerestem M. Schenk Tünde főszerkesztőt, aki írásban feltett kérdéseimre küldött válaszában „határozottan visszautasította”, hogy megtiltotta volna Bogdánnak, hogy részt vegyen a demonstráción. „Sőt, éppen ellenkezőleg, az egyébként Facebook-ügyeletben lévő Bogdán Erik helyettesítését megoldottuk, hogy részt tudjon venni a számára fontos eseményen” - írta. M. Schenk szerint Bogdán „az elmúlt napokban - nyilván a budapesti események hatására - szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat tett több alkalommal is”, ezért „fel sem merült bennünk, hogy kollégánkat küldjük erre az eseményre”.

M. Schenk állítása szerint Bogdán hozzáférését nem a városvezetés, hanem a kaposvarmost.hu felelős szerkesztője, S. Kovács Zoltán „függesztette fel”, miután a kedd esti tüntetés végén „rágalmazó tartalmú matricát” ragasztottak szerkesztőségük bejáratára. „Hangsúlyozom, Bogdán Erik mind a tárhelyünkhöz, mind a Facebook-oldalunkhoz változatlanul hozzáfért" - írta. Azt megerősítette, hogy Bogdán szerda reggel szóban és írásban is benyújtotta felmondását, amit ő el is fogadott.

Az ügyben kerestem Kaposvár önkormányzatát is, mert Bogdán érdeklődésemre megnevezte azt a városvezetésnek dolgozó személyt, aki tudomása szerint hozzáférése letiltásáról döntött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.