Saját szerkesztősége előtt tüntetett az újságíró, utána már nem fért hozzá a szerkesztőségi rendszerhez

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szerda reggel felmondott a Kaposvarmost.hu egyik újságírója, Bogdán Erik. Bogdán lapunknak - és több más újságnak is - megküldött levelében azt írta, hogy december 18-án, kedden üvöltözésig fajuló vitába keveredett az újság főszerkesztőjével, M. Schenk Tündével arról, hogy ő beszámolna az aznap estére a Kapos TV és a Kaposvarmost.hu szerkesztősége elé szervezett ellenzéki demonstrációról, amelyen az ellenzéki pártok öt pontos követelését próbálták bejuttatni az újságba.

Bogdán állítja, hogy a vita konklúziója az lett, „hogy nem készül beszámoló a demonstrációról, ha készül, akkor csakis azután, miután azt megbeszélték a városvezetéssel”. Ennek ellenére ő délután hírügyeletesként kiment a tüntetésre, ám amikor a tüntetés után újra munkába állt, már nem fért hozzá a lap szerkesztőségi rendszeréhez. Állítása szerint egy kollégája is megerősítette, hogy „a városvezetés - mint később kiderült, a főszerkesztő beleegyezése nélkül - megvonta tőlem a hozzáférést az oldal felületeihez”. Ezután másnap, vagyis ma, szerda reggel felmondott.

Megkerestem M. Schenk Tünde főszerkesztőt, aki írásban feltett kérdéseimre küldött válaszában „határozottan visszautasította”, hogy megtiltotta volna Bogdánnak, hogy részt vegyen a demonstráción. „Sőt, éppen ellenkezőleg, az egyébként Facebook-ügyeletben lévő Bogdán Erik helyettesítését megoldottuk, hogy részt tudjon venni a számára fontos eseményen” - írta. M. Schenk szerint Bogdán „az elmúlt napokban - nyilván a budapesti események hatására - szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat tett több alkalommal is”, ezért „fel sem merült bennünk, hogy kollégánkat küldjük erre az eseményre”.

M. Schenk állítása szerint Bogdán hozzáférését nem a városvezetés, hanem a kaposvarmost.hu felelős szerkesztője, S. Kovács Zoltán „függesztette fel”, miután a kedd esti tüntetés végén „rágalmazó tartalmú matricát” ragasztottak szerkesztőségük bejáratára. „Hangsúlyozom, Bogdán Erik mind a tárhelyünkhöz, mind a Facebook-oldalunkhoz változatlanul hozzáfért" - írta. Azt megerősítette, hogy Bogdán szerda reggel szóban és írásban is benyújtotta felmondását, amit ő el is fogadott.

Az ügyben kerestem Kaposvár önkormányzatát is, mert Bogdán érdeklődésemre megnevezte azt a városvezetésnek dolgozó személyt, aki tudomása szerint hozzáférése letiltásáról döntött.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.