5 millió forintnyi kártérítést ítéltek meg a koreai stewardesseknek, akiket kirúgtak, mert rosszul szolgálták fel a mogyorót a főnök lányának

2014 végén a Korean Air légitársaság fedélzeti szolgáltatások részlegének vezetője, és a légitársaságot irányító Cso Jangho lánya, Cso Hjunah kirúgott két légiutaskísérőt, amiért azok nem porcelántányérban, hanem zacskóban szolgálták fel a mogyorót az utasoknak azon a járaton, amin Cso Hjunah is utazott. A nő annyira felidegesítette magát, hogy az éppen felszálló gépet is visszarendelte a New York-i reptérre, hogy a mogyorót rosszul felszolgáló stewardess és a vezető légiutas-kísérő leszállhasson. 

Később az is elterjedt Koreában, hogy a nő arra kényszerítette a kirúgott alkalmazottakat, hogy térden állva kérjenek bocsánatot tőle. Ezt Cso Hjunah tagadta, de az eset nyilvánosságra kerülése után személyesen is elment bocsánatot kérni stewardessekhez, és lemondott minden pozíciójáról nemcsak a Korean Airben, de a Cso család által vezetett Handzsin-konglomerátum más cégeiben is.

Cso bocsánatot kér (AFP)

A kirúgott alkalmazottak per indítottak a légitársaság ellen, 354 ezer dollárt követeltek. Ebből fejenként 18 ezret kaptak meg, ami kb. 5,1 millió forintnak felel meg.

Fotó: AFP PHOTO / YONHAP

A botrány óta egyébként Cso Hjunah testvérét, Emilyt is kirúgták a légitársaságtól, mert kiderült, hogy egy reklámszakembert sértegetett és vizet fröcskölt az arcába.

A dél-koreaiak felháborodva, de érdeklődve követték az eseményeket, és komoly társadalmi vita indult meg arról, hogy jól működik-e a hatalmas, iparágakon átívelő üzleti konglomerátumokra alapozó dél-koreai gazdaság, amiben a leghatalmasabb családok gyerekei szinte automatikusan felelős pozíciókba kerülnek. (CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.