Az USA és az Egyesült Királyság azzal vádolja Kínát, hogy folyamatos kiberkampányt folytat

Az USA és az Egyesült Királyság példátlan lépést tett: a kínai kormányhoz köthető hackereket azzal vádolta meg, hogy egy folyamatos kiberkampányt folytatnak, aminek a középpontjában kereskedelmi szellemi tulajdon nagyszabású lopása áll.

Két kínai állampolgárt megvádoltak az USA-ban az Európában, Ázsiában és az USA-ban zajló kampánnyal kapcsolatban, közölték amerikai ügyészek.

A csütörtökön ismertetett amerikai vádirat szerint kínai hackerek engedély nélkül hozzáférést szereztek legalább 45 szervezet számítógépeihez, köztük kereskedelmi és védelmi-technológiai cégekét, illetve olyan amerikai kormányzati ügynökségekét, mint a NASA vagy az amerikai haditengerészethez köthető szervezetekét. A vád szerint a nem állami alkalmazott hackerek a kínai titkosszolgálat segítségét és védelmét élvezték.

Az FBI igazgatója, Chris Wray azt mondta, „Kína célja egyszerűen fogalmazva az, hogy leváltsa az Egyesült Államokat, mint a világ vezető szuperhatalmát, és hogy ezt elérjék, illegális módszereket vetnek be”. A britek közölték, hogy az elmúlt években diplomáciai csatornákon már panaszt emeltek a kínai felső vezetésnél, de mivel a támadások nem szűntek meg, a nyilvánosság előtt vetik fel az ügyet. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.