Putyin megtiltotta a pénzváltóknak, hogy az utcán hirdessék a devizák árfolyamát

külföld
2018 december 20., 07:35
comments 117

Vlagyimir Putyin december 18-án aláírta azt a törvényt, amely a jövőben megtiltja a pénzváltóknak, hogy utcai táblán hirdessék árfolyamaikat. A törvény nyomán egyben felkérték a jegybankot, hogy találják ki, hogy a bankok és egyéb pénzintézetek a jövőben hogyan informálhatják ügyfeleiket az árfolyamokról. 

photo_camera Fotó: Evgenya Novozhenina/Sputnik

A tiltás ötlete eleve a jegybanktól jött, szerintük így jobban fel lehet lépni az illegális pénzváltók ellen. Az orosz nagyvárosok utcáin még a rendszerváltás után szaporodtak el a különféle apróbb pénzváltók, és amikor az orosz gazdaság éppen nehezebb időszakokon ment át, gyorsan változtak az eléjük kihelyezett táblákon a különféle nyugati devizák árfolyamai, a nyugati újságírók pedig gyakran használták ezekről a táblákról készült fotókat ahhoz, hogy az orosz gazdaság állapotát megmutassák. A most bevezetett tiltás viszont nemcsak az apró, maszek pénzváltókra, hanem a nagybankokra is vonatkozik majd. 

Hasonló lépést legutóbb az oroszok által Ukrajnából kiszakított "Donyecki Népköztársaságban" lehetett látni, ahol a rubel nagyobb esései után idén nyáron tiltották be az utcai táblákat, félve, hogy az orosz valuta zuhanása után a helyiek elbizonytalanodhatnak, valóban jó ötlet-e Moszkvához közeledni. 

Napjaink egyik legismertebb oroszügyi újságírója, Leonid Bershidsky arról ír a Bloombergben, hogy ő ugyan biztos nem fogja hiányolni a csúnya táblákat az utcaképből, de azért neki egy moszkvai forgatókönyvíró, Oleg Kozirev vicce jutott eszébe a betiltásról: a pénzváltók táblái voltak az utolsó független orosz médiafelületek, és mindennap elárulták az embereknek az igazságot, ezért tiltották be őket. Bershidsky szerint több igazság lehet ebben, mint amennyit a Kreml akár magának is be mer vallani. (RFERL, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.