Putyin megtiltotta a pénzváltóknak, hogy az utcán hirdessék a devizák árfolyamát

2018 december 20., csütörtök 7:35
119

Vlagyimir Putyin december 18-án aláírta azt a törvényt, amely a jövőben megtiltja a pénzváltóknak, hogy utcai táblán hirdessék árfolyamaikat. A törvény nyomán egyben felkérték a jegybankot, hogy találják ki, hogy a bankok és egyéb pénzintézetek a jövőben hogyan informálhatják ügyfeleiket az árfolyamokról. 

Fotó: Evgenya Novozhenina/Sputnik

A tiltás ötlete eleve a jegybanktól jött, szerintük így jobban fel lehet lépni az illegális pénzváltók ellen. Az orosz nagyvárosok utcáin még a rendszerváltás után szaporodtak el a különféle apróbb pénzváltók, és amikor az orosz gazdaság éppen nehezebb időszakokon ment át, gyorsan változtak az eléjük kihelyezett táblákon a különféle nyugati devizák árfolyamai, a nyugati újságírók pedig gyakran használták ezekről a táblákról készült fotókat ahhoz, hogy az orosz gazdaság állapotát megmutassák. A most bevezetett tiltás viszont nemcsak az apró, maszek pénzváltókra, hanem a nagybankokra is vonatkozik majd. 

Hasonló lépést legutóbb az oroszok által Ukrajnából kiszakított "Donyecki Népköztársaságban" lehetett látni, ahol a rubel nagyobb esései után idén nyáron tiltották be az utcai táblákat, félve, hogy az orosz valuta zuhanása után a helyiek elbizonytalanodhatnak, valóban jó ötlet-e Moszkvához közeledni. 

Napjaink egyik legismertebb oroszügyi újságírója, Leonid Bershidsky arról ír a Bloombergben, hogy ő ugyan biztos nem fogja hiányolni a csúnya táblákat az utcaképből, de azért neki egy moszkvai forgatókönyvíró, Oleg Kozirev vicce jutott eszébe a betiltásról: a pénzváltók táblái voltak az utolsó független orosz médiafelületek, és mindennap elárulták az embereknek az igazságot, ezért tiltották be őket. Bershidsky szerint több igazság lehet ebben, mint amennyit a Kreml akár magának is be mer vallani. (RFERL, Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt