Tehetetlenek a külföldi riporterek Szijjártóval szemben

politika
2018 december 20., 09:05
comments 265

Szijjártó Péter külügyminiszter ezúttal az amerikai CNN Quest Means Business című műsorának vendége volt, és a riporter, Richard Quest kérdéseire válaszolva elmagyarázta, hogy

  • a magyar emberek 2018-ban óriási felhatalmazást adtak a Fidesznek,
  • a túlóratörvénnyel semmi gond, mert a munkavállalók saját döntésén alapul a túlórázás,
  • a CEU-t sem üldözte el a kormány, hiszen az intézmény Magyarországon marad, és magyar diplomát ad ki,
  • a Fidesz a családpolitika megreformálásával akar választ találni a munkaerőhiányra, nem a bevándorlók alkalmazásával,
  • hogy a Fideszt csak azért támadja mindenki, mert eltérnek a liberális mainstreamtől.
link Forrás

Ez már a sokadik olyan külföldi interjúja a külügyminiszternek, amiben eredményesen szereli le az interjú elején kifejezetten támadó kérdezőit féligazságokkal, amikbe egy külföldi újságíró már csak azért sem tud belekötni, mert nem tud eleget Magyarországról és a kormány kommunikációs technikáiról.

Szijjártó például azt mondja, hogy a Fideszre többen szavaztak, mint a parlamenti ellenzéki pártokra együttvéve. Ez igaz, de nem jelenti azt, hogy többen szavaztak volna a Fideszre, mint ahányan ellene. Ennek a fordítottja igaz. Ha ugyanis a parlamentbe nem jutó pártok szavazatait is számoljuk, valamivel többen vannak, akik elutasították a Fideszt. Az már a Fidesz által kidolgozott és semelyik más párt által nem támogatott (ja, de a KDNP által támogatott) választási rendszer következménye, hogy a Fidesz így is kétharmados többséget tudott szerezni a parlamentben.

Szijjártónak abban is igaza van, hogy a túlóratörvény szerint a munkavállaló döntése, hogy akar-e 400 órát túlórázni, viszont ha nem akar, akkor azért kirúghatják. Ez azt is jelenti, hogy a munkaerőpiacon előnybe kerülnek majd azok, akik hajlandóak feláldozni a szabad szombatjaikat, így pedig a kapitalizmus működési logikájából adódóan lassan normává válik majd „az önként vállalt” túlmunka. A Fidesz ezzel a törvénnyel a munkásmozgalom egyik legfontosabb vívmányát bontja le, és olyan indokokkal védik a lépésüket, hogy az alapján akár azt is törvénybe írhatnák, hogy a kohászok önként lemondhatnak a kötelezően adandó védőitalról, az építőmunkások pedig a kötelező védőfelszerelésről.

A CEU-val kapcsolatban is ferdít a külügyminiszter, azt mondja, az egyetem nem tartotta be a magyar törvényeket, mert egy képzésért két diplomát adott. Ez konkrét hazugság, a CEU nem ad két diplomát, hanem egyet ad, egy amerikait. Van néhány képzés, ami magyar diplomát is adhat, de az a hallgató, aki magyar diplomát is akar, annak szigorlatoznia kell és teljesíteni a különbözeti feltételeket. Ha valaki kéri a magyar diplomát is, akkor sem lesz két diplomája, hanem egy diplomája lesz, ami két országban is érvényes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.