Tehetetlenek a külföldi riporterek Szijjártóval szemben

Szijjártó Péter külügyminiszter ezúttal az amerikai CNN Quest Means Business című műsorának vendége volt, és a riporter, Richard Quest kérdéseire válaszolva elmagyarázta, hogy

  • a magyar emberek 2018-ban óriási felhatalmazást adtak a Fidesznek,
  • a túlóratörvénnyel semmi gond, mert a munkavállalók saját döntésén alapul a túlórázás,
  • a CEU-t sem üldözte el a kormány, hiszen az intézmény Magyarországon marad, és magyar diplomát ad ki,
  • a Fidesz a családpolitika megreformálásával akar választ találni a munkaerőhiányra, nem a bevándorlók alkalmazásával,
  • hogy a Fideszt csak azért támadja mindenki, mert eltérnek a liberális mainstreamtől.

Ez már a sokadik olyan külföldi interjúja a külügyminiszternek, amiben eredményesen szereli le az interjú elején kifejezetten támadó kérdezőit féligazságokkal, amikbe egy külföldi újságíró már csak azért sem tud belekötni, mert nem tud eleget Magyarországról és a kormány kommunikációs technikáiról.

Szijjártó például azt mondja, hogy a Fideszre többen szavaztak, mint a parlamenti ellenzéki pártokra együttvéve. Ez igaz, de nem jelenti azt, hogy többen szavaztak volna a Fideszre, mint ahányan ellene. Ennek a fordítottja igaz. Ha ugyanis a parlamentbe nem jutó pártok szavazatait is számoljuk, valamivel többen vannak, akik elutasították a Fideszt. Az már a Fidesz által kidolgozott és semelyik más párt által nem támogatott (ja, de a KDNP által támogatott) választási rendszer következménye, hogy a Fidesz így is kétharmados többséget tudott szerezni a parlamentben.

Szijjártónak abban is igaza van, hogy a túlóratörvény szerint a munkavállaló döntése, hogy akar-e 400 órát túlórázni, viszont ha nem akar, akkor azért kirúghatják. Ez azt is jelenti, hogy a munkaerőpiacon előnybe kerülnek majd azok, akik hajlandóak feláldozni a szabad szombatjaikat, így pedig a kapitalizmus működési logikájából adódóan lassan normává válik majd „az önként vállalt” túlmunka. A Fidesz ezzel a törvénnyel a munkásmozgalom egyik legfontosabb vívmányát bontja le, és olyan indokokkal védik a lépésüket, hogy az alapján akár azt is törvénybe írhatnák, hogy a kohászok önként lemondhatnak a kötelezően adandó védőitalról, az építőmunkások pedig a kötelező védőfelszerelésről.

A CEU-val kapcsolatban is ferdít a külügyminiszter, azt mondja, az egyetem nem tartotta be a magyar törvényeket, mert egy képzésért két diplomát adott. Ez konkrét hazugság, a CEU nem ad két diplomát, hanem egyet ad, egy amerikait. Van néhány képzés, ami magyar diplomát is adhat, de az a hallgató, aki magyar diplomát is akar, annak szigorlatoznia kell és teljesíteni a különbözeti feltételeket. Ha valaki kéri a magyar diplomát is, akkor sem lesz két diplomája, hanem egy diplomája lesz, ami két országban is érvényes.