Tolvajokat, rablókat, életellenes bűnözőket, erőszakolókat, pedofilokat és bántalmazókat engednek szabadon Izraelben

külföld
2018 december 20., 06:59
comments 74

Szabadon engedtek közel ezer köztörvényes bűnözőt az izraeli börtönökből az intézmények zsúfoltsága miatt - közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

Átlagosan negyvenegy nappal korábban hagyhatták el túlzsúfolt celláikat a szabadlábra helyezett rabok, akik között tolvajok és rablók mellett életellenes bűnözök, szexuális bűnelkövetők, pedofilok és családjukat bántalmazó férfiak is vannak.

Azért kellett idő előtt kiengedni őket, mert a legfelsőbb bíróság tavalyi határozata kimondta, hogy a börtönökben biztosítani kell egy bizonyos minimális lakóterületet a raboknak, de az előírt egy főre eső cellarészt nem tudták megadni a börtönök, és nem bővítették kapacitásukat úgy, hogy megfeleljenek az elvárásnak.

A büntetésük befejezése előtt szabadon bocsátott 957 fogoly közül 238-an családon belüli erőszakért ültek, 42-en pedig szexuális bűntényért.

A lapnak nyilatkozó szociális munkás szerint a családon belüli erőszak miatt elítélt férfiak idő előtti szabadulása felelőtlen és veszélyes a társadalomra, valamint hátrányosan befolyásolja rehabilitációjukat, mert nem töltöttek elég időt rács mögött ahhoz, hogy megértsék magatartásuk következményeit, és új életvezetési módszereket sajátítsanak el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.