Áder a különbíróságokról szóló törvényt is aláírta

politika
2018 december 21., 11:44
comments 235

Az Amnesty International közleményéből kiderült, hogy ugyan Áder János köztársasági elnök csütörtökön bejelentette, hogy aláírta a túlóratörvényt, de arról eddig nem volt szó, hogy – ahogy az a Parlament honlapjáról kiderült – a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt már szerdán aláírta.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A jogvédő szervezet közölte, hogy Ádernek lehetősége lett volna a törvényeket visszaküldeni az Országgyűlésnek (a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty Magyarország is ezt kérte), vagy normakontrollra küldeni az Alkotmánybíróságnak, de Áder nem talált semmi kifogásolnivalót egyik törvényben sem, pedig független hazai és nemzetközi szervezetek több problémára felhívták a figyelmet.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója közölte: „Több tízezer ember tüntet több mint egy hete Budapest és a vidéki városok utcáin a kormánynak alárendelt közigazgatási bíróságok, a propagandává silányított közmédia és rabszolgatörvény ellen. Nem meglepő, de nagyon szomorú látni, hogy az elvileg a nemzet egységét megtestesítő és az állam demokratikus működése felett őrködő köztársasági elnöknek semmilyen kifogása nincs például egy olyan törvény ellen, amely alapján bírók kinevezésébe közvetlenül beleszólhat a kormány. Ez komolyan sérti a hatalommegosztás Alaptörvényben is rögzített elvét. A bíróságok függetlensége minden uniós országban az egyik legalapvetőbb feltétel. Magyarország most mégis miniszteri gyámság alá helyezi a közigazgatási bírósági rendszert, és ezzel ismét nagy lépést tesz a jogállamiság maradékának felszámolása felé. Az ügy mindenkit érint, hiszen ezek a Bíróságok fognak döntést hozni adóügyekben, építési ügyekben, média és választási ügyekben is.”

Itt írtunk arról, hogy mit jelent az új rendszer a független igazságszolgáltatásra nézve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.