Hatósági vizsgálatot kezdtek Oroszországban a BBC ellen

Vizsgálatot kezdett a BBC Oroszországban elérhető szolgáltatásainál az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor. Közleményük szerint a BBC világhíradója mellett az Oroszországban elérhető online tartalmaiknál is vizsgálni fogják, hogy azok megfelelnek-e az orosz törvényeknek.

Minden bizonnyal nem fognak, mert a BBC például szokott foglalkozni a homoszexuálisok elleni oroszországi fellépéssel, ami az orosz törvények szerint homoszexuális propagandának minősül.

A Roszkomnadzor vizsgálata egyértelműen válasz arra, hogy a brit médiahatóság, az Ofcom csütörtökön elmarasztalta az orosz állami propagandaadót, az RT-t. Az Ofcom szerint a salisbury-i merényletről szóló beszámolóiban az RT súlyosan megsértette a pártatlanság követelményét. Az Ofcom elvben akár az RT nagy-britanniai sugárzási engedélyét is megvonhatja, bár valószínűbb, hogy pénzbírságra ésvagy helyreigazításra kötelezik csak a porpagandaadót.

De nem ez az egyetlen váratlan fordulat az ügyben. Megszólalt Margerita Szimonjan, az RT főszerkesztője is, aki azt tweetelte, hogy "Ma az orosz Roszkomnadzor bejelentette, hogy ellenőrizni fogja a BBC erőforrásait. Szép új világ". A Szép új világ Aldous Huxley disztópiája egy világról, ahol a szóma nevű kábítószerrel tartják kordában a népet. Az nem teljesen világos, hogy Szimonjan tudja-e ezt, és ha igen, mire akarhat utalni vele. (Via Financial Times)