Hatósági vizsgálatot kezdtek Oroszországban a BBC ellen

Vizsgálatot kezdett a BBC Oroszországban elérhető szolgáltatásainál az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor. Közleményük szerint a BBC világhíradója mellett az Oroszországban elérhető online tartalmaiknál is vizsgálni fogják, hogy azok megfelelnek-e az orosz törvényeknek.

Minden bizonnyal nem fognak, mert a BBC például szokott foglalkozni a homoszexuálisok elleni oroszországi fellépéssel, ami az orosz törvények szerint homoszexuális propagandának minősül.

A Roszkomnadzor vizsgálata egyértelműen válasz arra, hogy a brit médiahatóság, az Ofcom csütörtökön elmarasztalta az orosz állami propagandaadót, az RT-t. Az Ofcom szerint a salisbury-i merényletről szóló beszámolóiban az RT súlyosan megsértette a pártatlanság követelményét. Az Ofcom elvben akár az RT nagy-britanniai sugárzási engedélyét is megvonhatja, bár valószínűbb, hogy pénzbírságra ésvagy helyreigazításra kötelezik csak a porpagandaadót.

De nem ez az egyetlen váratlan fordulat az ügyben. Megszólalt Margerita Szimonjan, az RT főszerkesztője is, aki azt tweetelte, hogy "Ma az orosz Roszkomnadzor bejelentette, hogy ellenőrizni fogja a BBC erőforrásait. Szép új világ". A Szép új világ Aldous Huxley disztópiája egy világról, ahol a szóma nevű kábítószerrel tartják kordában a népet. Az nem teljesen világos, hogy Szimonjan tudja-e ezt, és ha igen, mire akarhat utalni vele. (Via Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.