Lemondott Jim Mattis, Trump védelmi minisztere

Jim Mattis Donald Trump takarásában.Fotó: SAUL LOEB/AFP

Jim Mattis az elmúlt hónapokban folyamatosan azt hajtogatta barátainak és segédeinek, hogy az 1,3 millió fegyveres szolgálatot teljesítő amerikai katona védelmét tartja legfőbb feladatának, írja a New York Times. Csütörtökön mégis úgy döntött, hogy lemond, tiltakozásul Donald Trump váratlan szerdai döntése, a szíriai kivonulás ellen. Mattis, a védelmi minisztérium többi munkatársa, Trump nemzetbiztonsági stábja és szíriai különmegbízottja mind ellenezték Trump döntését, ami teljesen szembe megy az amerikai geostratégia minden főbb pontjával.

A Times forrásai szerint Mattis megírt lemondólevéllel érkezett az elnökhöz csütörtökön, de még tett egy próbát a meggyőzésére. Hiába, ezért a Fehér Házból minisztériumába visszatérve azt kérte hivatali segédeitől, hogy másolják le ötven példányban a levelét, és terjesszék az épületben.

"Tartom magam meggyőződésemhez, hogy a szövetségeseinknek meg kell adnunk a tiszteletet, a rossz szándékú szereplőkkel és stratégiai versenytársainkkal szemben pedig indokolt a tisztán látás" - írta levelében Mattis, majd azzal indokolta lemondását, hogy Trumpnak elnökként joga van egy olyan védelmi miniszterhez, akinek a nézetei jobban igazodnak az övéihez.

Mattis februárig miniszter marad, így végül tovább húzza Trump kormányában egykori helyettesénél, John Kelly kabinetfőnöknél, akit szintén a Trumpot féken tartók között tartottak nyilván Washingtonban. Vagyis 2018 végére két nagyon fontos személy is lemondott Trump kormányából.

Trumpot a hírek szerint egy cseppet se tántorította meg Mattis lemondása: most, hogy a szíriai kivonulás bejelentésével totális káoszt idézett elő, a hírek szerint Afganisztánból is elrendeli a teljes kivonulást.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.