A rendőrség elképzelhetőnek tartja, hogy nem is volt drón a másfél napig lezárt gatwicki reptéren

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Nézzük a történetét az elejétől kezdve, mert úgy fáj igazán!

A Gatwick repülőteret szerda estétől 33 órán át zárva kellett tartani, mert szemtanúk szerint drónok jelentek meg a légterében. Emiatt több mint ezer járatot, köztük budapestieket is törölni kellett vagy máshova irányítani.

Ezek 140 ezer utast érintettek. Aztán pénteken is volt egy rövidebb lezárás.

Életkép a karácsony előtt hazafelé igyekvő utazóközönséggelFotó: GLYN KIRK/AFP

A Gatwick forgalmát megbénító drónok és üzemeltetőik felkutatásába a brit hadsereg is bekapcsolódott, és az általa alkalmazott eszközök tették lehetővé a repülőtér újraindítását  A forgalom vasárnapra jórészt helyreállt, de a repülőtér továbbra is késések, járattörlések lehetőségére figyelmezteti az utasokat az áthúzódó hatások miatt.

Chris Grayling brit közlekedési miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva súlyos bűncselekménynek minősítette az incidenst, és kijelentette, hogy az elkövetők több év börtönnel számolhatnak. A második legnagyobb forgalmú londoni repülőteret üzemeltető vállalat több tízezer font nyomravezetői díjat ajánlott fel, és közben péntek éjjel őrizetbe vettek egy közelben lakó házaspárt az ügyben. Őket aztán vasárnap elengedték, sőt közölték, hogy már nem vádolják őket semmivel.

Fotó: BEN STANSALL/AFP

És itt jön a fájdalmas fordulat. Mindezek után a sussexi rendőrkapitányság szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy

pusztán szemtanúk elmondására hagyatkoztak, és talán nem is volt valódi drónaktivitás egyáltalán.

Talán! Jason Tingley nyomozó elmondta, hogy egyelőre nem találtak olyan felvételt, amelyen drónok lennének, és „mindig fennáll a lehetősége” annak, hogy téves észlelésekről van szó.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.