Már százhatvan felett a Krakatau okozta szökőár áldozatainak száma

2018 december 23., vasárnap 10:25
57

Százhatvankettőre nőtt vasárnapra az indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, több mint 700-an megsérültek, és legalább 30 embert eltűntként tartanak nyilván a helyi katasztrófavédelem közlése szerint.

A szökőár szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette. A szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott.

Felkerült a közösségi médiára egy videofelvétel, amelyen a Banten tartománybeli Tanjung Lesung városban a szökőár lesújt egy tengerparti koncert résztvevőire. Egy áramszolgáltató vállalat mintegy 260 alkalmazottja és hozzátartozóik szórakoztak a parton, amikor a víztömeg elárasztotta a területet, és romba döntötte a színpadot és a többi építményt. Az emberek rémülten próbáltak menekülni a felvételen. Csak ezen a helyen 33 ember vesztette életét, 13 pedig eltűnt.

A Java nyugati partvidékétől alig húsz kilométerre, egy kis szigeten található Krakatau a világ egyik legakívabb és legismertebb tűzhányója. 1883-mas kitörése és az azt követő cunami az emberiség történetének egyik legnagyobb, már dokumentált természeti katasztrófája volt. Az akkori kitörés teljesen elpusztította a környékbeli településeket, 36 000 ember halálát okozva.

Akkoriban még jóval kevésbé volt népes ez a környék, a ma négyszázezres Cilegon helyén alig háromezres kikötővároska állt (teljesen el is pusztult).  Java szigetének ma közel 150 millió lakója van. (via MTI)