Már százhatvan felett a Krakatau okozta szökőár áldozatainak száma

katasztrófa
2018 december 23., 11:25
comments 56

Százhatvankettőre nőtt vasárnapra az indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, több mint 700-an megsérültek, és legalább 30 embert eltűntként tartanak nyilván a helyi katasztrófavédelem közlése szerint.

A szökőár szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette. A szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott.

Felkerült a közösségi médiára egy videofelvétel, amelyen a Banten tartománybeli Tanjung Lesung városban a szökőár lesújt egy tengerparti koncert résztvevőire. Egy áramszolgáltató vállalat mintegy 260 alkalmazottja és hozzátartozóik szórakoztak a parton, amikor a víztömeg elárasztotta a területet, és romba döntötte a színpadot és a többi építményt. Az emberek rémülten próbáltak menekülni a felvételen. Csak ezen a helyen 33 ember vesztette életét, 13 pedig eltűnt.

link Forrás

A Java nyugati partvidékétől alig húsz kilométerre, egy kis szigeten található Krakatau a világ egyik legakívabb és legismertebb tűzhányója. 1883-mas kitörése és az azt követő cunami az emberiség történetének egyik legnagyobb, már dokumentált természeti katasztrófája volt. Az akkori kitörés teljesen elpusztította a környékbeli településeket, 36 000 ember halálát okozva.

link Forrás

Akkoriban még jóval kevésbé volt népes ez a környék, a ma négyszázezres Cilegon helyén alig háromezres kikötővároska állt (teljesen el is pusztult).  Java szigetének ma közel 150 millió lakója van. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.