Motorjukat hátrahagyva menekültek a francia rendőrök a rájuk támadó tüntetők elől

külföld
2018 december 23., 16:29
comments 238

Már a hatodik szombaton tüntettek a benzinárak emelkedése, oktatási reformok, illetve úgy általában Macron kormánya ellen. De míg először majdnem 300 ezren vonultak utcára országszerte, tegnap már alig 70 ezren.

A France24 jellemző epizódként említi, hogy szombatra lezárták Versailles-t egy oda bejelentett tüntetés miatt, de aztán csak egy maroknyi ember jelent meg a kastélynál. A lap szerint a látványosan alább hagyó tüntetési kedv oka egyrészt az, hogy Macron engedett a nyomásnak, és visszavonta az üzemanyagadót; másrészt a karácsony.

De így is voltak erőszakos jelenetek, több mint száz embert őrizetbe vettek. A BBC is filmre vette, de Clément Lanot francia újságíró videóján hosszabban látszik a jelenet: az egyik rendőr eldob valamit, a tüntetők támadásba lendülnek, és ezután a rendőrök már hiába próbálják motorral elhagyni az őrhelyüket, az egyiküket lelökik, a társának kell maga mögé ültetnie, a motor pedig ott marad.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.