A reformátusok arra buzdítanak, hogy találjuk meg a csendet

ÉLET
2018 december 24., 11:15

A 21. század embere megrémül a csendtől, és attól, hogy magára marad, osztotta meg megfigyelését az MTI-vel Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. "A csend azonban segít, hogy a lényegre figyeljünk" - mondta.

Az ünnepé beszélő csend, mondta. "Ebben a csendben végre nem mi beszélünk, hanem az angyalok énekelnek, nem mi kiabálunk, hanem a pásztorok buzdítják egymást, hogy menjenek Betlehembe, nem mi mondjuk a mondókánkat, hanem meghalljuk a három királyok hódolását. És végül talán meghalljuk annak a gyermeknek is a halk és szelíd hangját, aki igazi életre hív bennünket."

Bogárdi szerint a 21. századi civilizáció erőszakosan és durván tör rá belső világunkra. Az emberek, mint mondta, életük legszentebb, legbensőségesebb pillanatait is kiposztolják, aztán kétségbeesnek, ha "valaki beletrollkodik" nyilvánossá tett életükbe. "Minden intimitás föl van tépve, minden meg van mutatva, minden túl van harsogva" - mondta. Pedig szerinte az ember intimitás nélkül elpusztul, ezért buzdít arra, hogy találjuk meg a csendet.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.