A reformátusok arra buzdítanak, hogy találjuk meg a csendet

2018 december 24., hétfő 10:15
70

A 21. század embere megrémül a csendtől, és attól, hogy magára marad, osztotta meg megfigyelését az MTI-vel Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. "A csend azonban segít, hogy a lényegre figyeljünk" - mondta.

Az ünnepé beszélő csend, mondta. "Ebben a csendben végre nem mi beszélünk, hanem az angyalok énekelnek, nem mi kiabálunk, hanem a pásztorok buzdítják egymást, hogy menjenek Betlehembe, nem mi mondjuk a mondókánkat, hanem meghalljuk a három királyok hódolását. És végül talán meghalljuk annak a gyermeknek is a halk és szelíd hangját, aki igazi életre hív bennünket."

Bogárdi szerint a 21. századi civilizáció erőszakosan és durván tör rá belső világunkra. Az emberek, mint mondta, életük legszentebb, legbensőségesebb pillanatait is kiposztolják, aztán kétségbeesnek, ha "valaki beletrollkodik" nyilvánossá tett életükbe. "Minden intimitás föl van tépve, minden meg van mutatva, minden túl van harsogva" - mondta. Pedig szerinte az ember intimitás nélkül elpusztul, ezért buzdít arra, hogy találjuk meg a csendet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt