Ferenc pápa: Hányan állnak készen, hogy kenyerüket megtörjék azokkal, akiknek nem jutott?

vallás
2018 december 25., 05:15
comments 59

Jézus új életszemléletet mutatott fel a világban, amely birtoklás helyett a másokkal való megosztást helyezte középpontba - mondta Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

Az egyházfő olaszul mondott homíliájában kijelentette: az emberiség történetét kielégíthetetlen telhetetlenség kíséri, annyira, hogy a mai világban az élet értelmét majdnem kizárólag a birtoklás adja, az emberek tárgyakkal igyekeznek megtölteni életüket, ami azonban nem táplálja a szíveket.  

„Kevesek bőségben lakomáznak, miközben túl sokaknak még az életben maradáshoz sincsen kenyerük” - jelentette ki Ferenc pápa, hozzátéve, hogy a Betlehemben született gyermek volt az, aki nem mástól vett el, hanem önmagát adta az emberekért. Jézus új életszemléletet mutatott fel, amely a birtoklás helyett a másokkal való megosztást, a másoknak való adományozást helyezte középpontba.

„Nem szabad elmerülni a világiasság és a fogyasztás divatjának szakadékaiban.” A pápa azt kérdezte: hányan állnak készen, hogy kenyerüket megtörjék azokkal, akiknek nem jutott. 

Megjegyezte, az életet nem követelésekkel kell leélni, a díványon várakozva Istenre mintha már célba értünk volna, és nem lenne szükségünk semmire. A karácsony üzenetét csak akkor érthetjük meg ha Isten és embertársaink elébe megyünk.

A fényárban úszó Szent Péter-bazilikában bemutatott mise kezdetén Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika főbejáratától a főoltárig vonult. Itt felcsendült a latin nyelvű Kalenda-éneke. Ezután az egyházfő levette azt a kendőt, amely az oltárnál elhelyezett Gyermek Jézus szobrát fedte.

Népviseletbe öltözött gyerekek virágot vittek a szoborhoz Olaszország, Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Panama, Románia és Japán képviseletében. Utóbbi három országba az egyházfő a következő hónapokban készül látogatásra. 

Ferenc pápával 40 bíboros és 375 püspök és pap koncelebrált. Mintegy ötezren tudtak bejutni a bazilikába, hívők és a karácsonyi ünnepeket Rómában töltő turisták, többségükben külföldiek. Már hétfő délután óta tömött sorban álltak a Szent Péter-térnél, hogy bejuthassanak a misére: akik nem váltottak előre ingyenes jegyet, azok a Szent Péter-téren kivetítőkön követték a szertartást. Szemmel láthatóan többen voltak, mint tavaly karácsonykor a Rómában rendkívül jó időjárásnak is köszönhetően.

A misén kínaiul imádkoztak a pápáért, angolul a kormányzókért és a nemzetközi intézmények felelőseiért, hogy a népek szolgálatában, a közös jóért és az igazságos világért cselekedjenek, arabul a gyermekekért, franciául a papságért, oroszul a szegényekért és a szenvedőkért. Nem véletlen, hogy az első fohász kínaiul szólt: Vatikán Állam és Peking éppen most egyeztet a kínai katolikus püspökök kinevezését érintő megállapodásról. 

A Vatikán bejelentése szerint Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár Irakba utazott és Bagdadban mutatja be az éjféli misét. Innen a kurd Erbil városába utazik tovább. Ez az első alkalom, hogy a Vatikán ennyire magas rangú képviselője Irakba utazott.  

Ferenc pápa hétfőn videó-üzenetben üdvözölte az olasz fegyveres erők külföldön szolgáló katonáit. 

December 25-én délben a pápa a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondja el karácsonyi ünetetét, majd Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.