Tüntettek Tunéziában, miután egy fotóriporter felgyújtotta magát az ország szociális körülményei ellen tiltakozva

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Többször összecsaptak a tüntetők és az állami biztonsági erők a nyugat-tunéziai Kaszerínében hétfőn, miután

felgyújtotta magát egy fotóriporter az észak-afrikai ország szociális és munkakörülményei ellen tiltakozva

- közölte a Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Abder-Razzák Zergui a helyszínen életét vesztette.

Tiltakozása előtt a Facebookon közzétett videóban a riporter azt mondta: amikor a munkanélküliek tüntetésre készülnek, fegyveres támadásokat hajtanak végre ellenük, hogy elhallgattassák őket.

„Ez egy felhívás Kaszeríne népének, egymagam robbantok ki forradalmat” - mondta a felvételen.

A tunéziai újságírók szakszervezete a történtek nyomán közleményt adott ki, amelyben az államot vádolta a médiát behálózó korrupcióért.

Zergui akciója tüntetést robbantott ki, a feldühödött emberek barikádokat emeltek és gumiabroncsokat égettek a városban. A biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tömeget - közölte a Reuters szemtanúkra hivatkozva. A brit hírügynökség azonban nem írt arról, hogy hányan vettek részt a megmozduláson, és milyen következményekkel jártak az összecsapások.

A riporter akciója Mohamed Buazizi tiltakozását idézi fel, akinek halála a társadalmi és gazdasági elégedetlenség katalizátorának bizonyult: széles körben neki tulajdonítják a 2011-es arab tavasz kirobbantását. A zöldségárus Buazizi a Kaszeríne melletti Szidi Buzidban gyújtotta fel magát elkeseredettségében 2010-ben.

A tragédiát az váltotta ki, hogy a hatóságok mozgóárusi engedélyt követeltek rajta, noha ilyesmire a zöldségárusoknak nem volt szükségük. A helyszíni szemlén bántalmazták, valamint elkobozták portékáit, amelyeket Buazizi állítólag úgy vett, hogy adósságba hajszolta magát. A megaláztatásba, hogy egy női hivatalnok az eljárés során arcon ütötte, a nincstelenségbe, az éhezésbe és a kilátástalanságba belefáradt, nyolctagú családot eltartó férfi ekkor gyújtotta fel magát.

Buazizi jelképévé vált a más térségekre is átterjedő tiltakozásoknak és sztrájkoknak, öngyilkos tettét is többen követték Tunéziában és más arab országokban.

Tunéziában ismét egyre gyakoribbak a társadalmi elégedetlenség kiváltotta megmozdulások, elsősorban a növekvő munkanélküliség és az infláció miatt.

Bár széles körben úgy tartják, hogy a 2011-es arab tavasznak - az elnyomó rezsimek elleni térségbeli tüntetéssorozatnak - egyedül Tunéziában lett demokratikus kimenetele, az ország gazdasága elindult a lejtőn, az utóbbi hét évben sem sikerült megoldani a gazdasági problémákat. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.