Brutálisan fogy a japán

külföld
2018 december 26., 15:06
comments 342
Újév Tokióban: nem a fővárost érinti legsúlyosabban a népességfogyás
photo_camera Újév Tokióban: nem a fővárost érinti legsúlyosabban a népességfogyás Fotó: Tetsu Joko/The Yomiuri Shimbun

A japán kormány hivatalos statisztikái szerint 1899 óta nem született olyan kevés gyerek Japánban, mint 2018-ban. Az idei évben összesen 921 ezer új japán csecsemő látta meg a napvilágot, és ez sorozatban a harmadik év már, amikor 1 millió alatt marad az újszülöttek száma. 

De a 921 ezer tavalyhoz képest is szignifikáns, 25 ezres csökkenésnek számít, pedig már azt is katasztrofális, a negatív csúcshoz közelítő adatként könyvelték el. 

Ezzel párhuzamosani 1,37 millió japán halt meg, ami szintén rekordnak számít a második világháború óta eltelt évtizedekben. Ez azt jelenti, hogy egyetlen év alatt 450 ezerrel csökkent Japán 126 milliósra becsült lakossága. 

A vészharangokat kongató Japan Times szerint teljesen irreális, hogy az ország tartani tudja a 2025-re célként kitűzött 1,8-as termelékenységi rátát (ami nagyjából a szülőképes korú női népességre jutó születések átlagát jelenti). A jelenlegi statisztikák 1,43-as rátának felelnek meg, ami messze elmarad a '70-es években regisztrált számoktól. 

A japán az egyik legidősebb társadalom a Földön. Ez részben összefügg azzal, hogy miközben más országokban is hasonló arányban csökken az őslakosok száma, a bevándorlás által fiatalodik a társadalom. 

Japán hagyományosan nagyon szigorú bevándorlási szabályokkal él, de a Quartz megjegyzi, hogy a demográfiai krízis nyomán ebben is érzékelhető változás, és 2019 tavaszától a japán állam - fennállása során először - lehetőséget teremt szakképzetlen külföldi munkaerő törvényes letelepedésére az országban. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.