Brutálisan fogy a japán

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Újév Tokióban: nem a fővárost érinti legsúlyosabban a népességfogyásFotó: Tetsu Joko/The Yomiuri Shimbun

A japán kormány hivatalos statisztikái szerint 1899 óta nem született olyan kevés gyerek Japánban, mint 2018-ban. Az idei évben összesen 921 ezer új japán csecsemő látta meg a napvilágot, és ez sorozatban a harmadik év már, amikor 1 millió alatt marad az újszülöttek száma. 

De a 921 ezer tavalyhoz képest is szignifikáns, 25 ezres csökkenésnek számít, pedig már azt is katasztrofális, a negatív csúcshoz közelítő adatként könyvelték el. 

Ezzel párhuzamosani 1,37 millió japán halt meg, ami szintén rekordnak számít a második világháború óta eltelt évtizedekben. Ez azt jelenti, hogy egyetlen év alatt 450 ezerrel csökkent Japán 126 milliósra becsült lakossága. 

A vészharangokat kongató Japan Times szerint teljesen irreális, hogy az ország tartani tudja a 2025-re célként kitűzött 1,8-as termelékenységi rátát (ami nagyjából a szülőképes korú női népességre jutó születések átlagát jelenti). A jelenlegi statisztikák 1,43-as rátának felelnek meg, ami messze elmarad a '70-es években regisztrált számoktól. 

A japán az egyik legidősebb társadalom a Földön. Ez részben összefügg azzal, hogy miközben más országokban is hasonló arányban csökken az őslakosok száma, a bevándorlás által fiatalodik a társadalom. 

Japán hagyományosan nagyon szigorú bevándorlási szabályokkal él, de a Quartz megjegyzi, hogy a demográfiai krízis nyomán ebben is érzékelhető változás, és 2019 tavaszától a japán állam - fennállása során először - lehetőséget teremt szakképzetlen külföldi munkaerő törvényes letelepedésére az országban. (Quartz)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.