Hat év börtönre ítéltek egy kormánykritikus orosz bloggert, mert állítólag zsarolni próbált egy képviselőt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Alekszander Valov Szocsiban élő blogger ügyvédje, Alekszander Popkov hozta nyilvánosságra, hogy karácsony második napján hat év fegyházra ítélte egy orosz bíróság védencét, mert a vád szerint zsarolni próbált egy képviselőt. 

Alekszander ValovFotó: Svoboda Radio Twitter

Valovot, akinek a blogja kifejezetten kritikus volt a hatóságokkal, azért vádolták meg év elején, mert állítólag 300 ezer (1,2 millió forintnak megfelelő) rubelt akart kizsarolni a térséget képviselő Jurij Napso Kreml-képviselőből. 

Az ajánlat a vád szerint úgy szólt, hogy Valov hajlandó törölni blogposztját Napszo egyik különbejáratú, magánstrandjáról a Fekete-tenger partján, ha a képviselő cserébe átutalja a pénzt. A blogger ezzel szemben tagadta, hogy ilyen történt volna. A védelem megtámadja az ítéletet, ami Popkov szerint kegyetlen. 

A védelem és Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szerint is egyértelmű, hogy az ügy mögött politikai motívumok állnak. Navalnij a Twitteren vállalt szolidaritást Valovval. „Hat év? Gyilkosságért kapsz ennyit” - írta.

 (Moscow Times)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.