Hat év börtönre ítéltek egy kormánykritikus orosz bloggert, mert állítólag zsarolni próbált egy képviselőt

Alekszander Valov Szocsiban élő blogger ügyvédje, Alekszander Popkov hozta nyilvánosságra, hogy karácsony második napján hat év fegyházra ítélte egy orosz bíróság védencét, mert a vád szerint zsarolni próbált egy képviselőt. 

Alekszander ValovFotó: Svoboda Radio Twitter

Valovot, akinek a blogja kifejezetten kritikus volt a hatóságokkal, azért vádolták meg év elején, mert állítólag 300 ezer (1,2 millió forintnak megfelelő) rubelt akart kizsarolni a térséget képviselő Jurij Napso Kreml-képviselőből. 

Az ajánlat a vád szerint úgy szólt, hogy Valov hajlandó törölni blogposztját Napszo egyik különbejáratú, magánstrandjáról a Fekete-tenger partján, ha a képviselő cserébe átutalja a pénzt. A blogger ezzel szemben tagadta, hogy ilyen történt volna. A védelem megtámadja az ítéletet, ami Popkov szerint kegyetlen. 

A védelem és Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szerint is egyértelmű, hogy az ügy mögött politikai motívumok állnak. Navalnij a Twitteren vállalt szolidaritást Valovval. „Hat év? Gyilkosságért kapsz ennyit” - írta.

 (Moscow Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.