Trump váratlanul felbukkant Irakban, és megdicsérte magát

Trump és felesége az iraki al-Aszad támaszpontonFotó: SAUL LOEB/AFP

Az amerikai elnök karácsony második napján a nyugat-iraki al-Aszad légitámaszpontra utazott, ahol amerikai katonákkal találkozott, és megvédte sokat vitatott döntését a teljes szíriai csapatkivonásról. Az Air Force One teljes titokban repült Washingtonból Bagdadba.

Trump szerint a lépés épp annak bizonyítéka, hogy Amerika végre nem az a szerencsétlen lúzer nemzet, amelyik sokáig volt, hanem végre ismét felnéznek rá a nemzetközi közösség tagjai.

Ennek az állításnak azzal igyekezett értelmet adni, hogy mivel a szíriai jelenlét célja 2011 óta az Iszlám Állam katonai támaszpontjainak és bázisainak felszámolása volt, a terrorszervezet meggyengülésével ideje kivonulni az országból; nincs ott többé keresnivalója 2000 amerikai rendfenntartónak. Trump szerint ehelyett ideje, hogy a környező országok is kivegyék a részüket az újjáépítésből. 

Azt is elmondta, hogy nem kell aggódni a megmaradt ISIS-sejtek miatt, mert Recep Tayyip Erdogan török elnök megígérte neki, hogy felszámolja a maradék terroristasejteket. 

Erre valószínűleg szükség is lesz, mivel alig valamivel Trump bejelentése után (és védelmi minisztere, Jim Mattis lemondását követően) az Iszlám Állam szombaton 17 öngyilkos merénylőt indított a kurdok vonalai ellen, valamint több rakétát is kilőttek rájuk.  

Az elnök - akit korábban többet kritizáltak, amiért nem nagyon látogatott közel-keleti támaszpontokat, és akinek ez volt az első látogatása Irakban elnökként - megerősítette, hogy Irakkal kapcsolatban nincsenek hasonló tervei: ott továbbra is marad a (mintegy 5000 főt számláló) amerikai kontingens. (AP)